Partner serwisu

Pomysł na biznes - stylista żywności

Ważne - znajomość języka angielskiego

Na początek warto stworzyć sobie dobre portfolio, aby można było pochwalić się dotychczasowym dorobkiem. Do tego - profesjonalna strona internetowa z mnóstwem zdjęć własnego autorstwa, ulotki, które można zostawić w restauracjach, kawiarniach, barach, reklamy w lokalnej prasie. Warto też założyć własnego bloga.

- Zdecydowanie łatwiej mają ci, którzy przed założeniem swojej działalności pracowali w gastronomii - mówi Joanna. - Mają już wyrobione znajomości, doświadczenie, orientują się na danym rynku. Myślę, że dobry stylista bez problemu znajdzie pracę w większych miastach. Jak już mówiłam, jest nas naprawdę bardzo mało. Warto więc wykorzystać tą szansę. Można też na początek zaczynać jako asystent doświadczonego i znanego już stylisty żywności.Dobry Pomysł na biznes Pani Joanna wskazuje także na jeszcze jedną ważną rzecz.

- Z doświadczenia wiem, że zawód stylisty łączy się ze swobodnym posługiwaniem się językiem angielskim - mówi. - Warto więc podszkolić się w tym języku. Bardzo często bowiem poszukuje się asystenta doświadczonego stylisty żywności w pracy przy produkcjach reklamowych. Wymaga się właśnie biegłego języka angielskiego. Asystent taki  pomaga bowiem zagranicznemu food styliście i koordynuje prace na linii kreacja - reżyser - food stylista.

Katalog Franczyz

Sprawdź gotowe pomysły

Niza