Jaki biznes otworzyć na wsi - korzystaj z jej zasobów
Współczesna wieś jest miejscem koncentrującym mieszkańców o różnym przekroju społecznym, wieku, zainteresowaniach i potrzebach. Obok tych, którzy z pokolenia na pokolenie pracują na gospodarstwie zamieszkują ją ci, którzy uciekli od zgiełku miasta. Coraz więcej interesujących, intratnych pomysłów na biznes powstaje właśnie na wsiach. Przedsiębiorcy czerpią z tego, co oferuje to miejsce – bogactwa przyrody, naturalnych zasobów czy możliwości łączenia życia zawodowego z rodzinnym.
Z tego artykułu dowiesz się:
To, jaki biznes otworzyć na wsi (i w zasadzie nie tylko tam) w dużej mierze zależy od potrzeb rynku. Przed rozpoczęciem własnego pomysłu na biznes niezbędne jest więc zrobienie analizy lokalnego rynku i sprawdzenie m.in., czego mieszkańcom danej wsi brakuje w ich miejscowości. Wówczas wystarczy dobry biznes plan i przestrzeń do zagospodarowania. Otwierając pomysł na biznes na wsi można wykorzystać także jej walory przyrodnicze, kulturowe bądź historyczne, a także nawiązywać bezpośrednie relacje z mieszkańcami inwestując w ich wieloletnie zaufanie.
Wykorzystaj ekologiczny boom
To, jak będzie wyglądał Twój pomysł na biznes na wsi zależy od tego, czym dysponujesz – masz może nieużywaną stodołę? A może posiadasz duży kawałek pola? Robisz najlepsze przetwory w całym regionie? A może hodujesz konie lub alpaki? Uprawiasz ekologiczne warzywa i owoce?
Niezależnie od Twojej odpowiedzi pamiętaj, że tak naprawdę w każdym biznesie można osiągnąć sukces, ale najważniejsza jest konkurencyjność i zainteresowanie ludzi Twoim pomysłem na biznes.
To, co w ostatnich latach jest niezmienne to fakt, iż coraz więcej Polaków świadomie wybiera produkty ekologiczne starając się żyć w zgodzie z naturą. Dla wielu ludzi „eko” to pomysł na życie, dlatego też rolnictwo organiczne idealnie wpisuje się w ten trend. Uprawiane z dala od zanieczyszczeń, nie pryskane produkty „bio” i „eko” z pewnością znajdą swych odbiorców. W Polsce istnieje ogromny potencjał rozwoju ekorynku, także, jeśli chodzi o rozwój ekologicznego rolnictwa. Uczestnikami kanałów dystrybucji produktów rolnictwa ekologicznego są zarówno rolnicy, pośrednicy hurtowi, detaliczni, jak i konsumenci. Coraz częściej prowadzone są badania mające na celu analizę rynku pod kątem potrzeb klienta i udoskonalania istniejących oraz nowych kanałów dystrybucji. Wnioski te są ważnym źródłem informacji dla producentów rolnych – informują, w jakim kierunku producenci żywności ekologicznej powinni się rozwijać oraz na co zwrócić uwagę przy wdrażaniu produktu, aby odnieść sukces i wzmocnić swoją pozycję rynkową.
Istnieje mnóstwo pomysłów na to, jak zarobić na ekologicznym biznesie, m.in. bazary z ekologiczną żywnością z dostawą do domu, ekologiczne delikatesy, eko-piekarnie, a także sklepy z organiczną żywnością lub restauracje serwujące posiłki złożone tylko z żywności posiadającej certyfikat ekologiczny. Niektóre z nich zajmują się także cateringiem.
Prowadzący ten pomysł na biznes podpowiadają także, że obecnie warto także pomyśleć nad sklepem internetowym oferującym ekologiczną żywność. Wówczas pole sprzedaży będzie właściwie nieograniczone, a kwoty inwestycyjne – zdecydowanie niższe niż w przypadku otwarcia dużego sklepu stacjonarnego. Konsumenci chętnie korzystają ze sklepów internetowych, w których mogą zakupić ekologiczne, regionalne produkty pochodzące prosto od rolników i małych firm współpracujących z gospodarzami.
Ekologiczne soki, jaja, dżemy i konfitury
Branża ekologicznej żywności jest staje się obecnie jedną z niewielu branż odnotowujących ciągły wzrost na całym świecie, a od kilkunastu lat również w Polsce.
Posiadasz swój sad? Gospodarstwo pełne zdrowych i wartościowych owoców i warzyw to naprawdę ogromny skarb. Soki własnej produkcji wytwarzane z ekologicznych warzyw i owoców, uprawianych bez pestycydów, sztucznych nawozów i GMO już dawno stały się poszukiwane przez klientów. Można dostarczać je do lokalnych przedszkoli, szkół i innych instytucji oraz obsługiwać wiejskie imprezy plenerowe. Na różnych festynach i lokalnych imprezach można też wystawiać małe stoisko, gdzie uczestnicy imprezy będą mogli tanio zakupić soki z ekologicznych warzyw i owoców.
Soki własnej produkcji z ekologicznych warzyw i owoców są ważnym segmentem produkcji przetworów owocowych w Polsce. Przetwórstwo owoców stanowi znaczącą gałąź przemysłu w Polsce, a tym samym stanowi dobry pomysł na biznes na wsi.
Jeśli mieszkasz na wsi i hodujesz kury lub dysponujesz kawałkiem ziemi, na którym możesz postawić kurnik i wybieg dla kur, możesz pomyśleć o założeniu „kurzego biznesu”. Pamiętaj jednak, że kury muszą mieć odpowiednie warunki hodowlane - dostęp do dużej przestrzeni, zielonej trawy, naturalnego pokarmu. Mają być w końcu-szczęśliwe. Kurniki muszą spełniać urzędnicze wymogi. Oczywiście powinny być wyposażone w karmidła i poidła. Przy fermie ekologicznej niezbędne są certyfikaty nadawane przez jednostki certyfikuące. To one dają prawo do stosowania na opakowaniach jaj przedrostka "eko".
Z mirabelki, z dzikiej róży, z jarzębiny, jagodowe, porzeczkowe – dżemy i konfitury z naturalnych składników to prawdziwa bomba witamin i składników naturalnych, występujących w owocach. To także naprawdę dobry pomysł na biznes na wsi. Ludzie nie chcą już stojących na sklepowych półkach produktów cukrowych z małym dodatkiem owoców. Potrafisz więc robić dżemy i konfitury? Masz dostęp do własnych owoców? Wykorzystaj modę na robienie przetworów i zrealizuj naprawdę dobry pomysł na biznes – zatrzymuj smaki lata w słoiczkach. Zakupią je od Ciebie okoliczne przedszkola, szkoły, domy pomocy społecznej, a okresie świątecznym pięknie zapakowane słoiczki staną się smacznymi i zdrowymi prezentami, które Twoi klienci podarują najbliższym.
Z własnego gospodarstwa rolnego można sprzedawać również mleko, wędliny oraz sery. Trzeba jednak liczyć się z wymaganiami związanymi z bezpieczeństwem i jakością sprzedawania takich produktów – m.in. wymaganiami weterynaryjnymi.
Nie ulega wątpliwości, że pyszne jedzenie, tradycyjne smaki, stare przepisy, zdrowe produkty i lokalne wytwarzanie żywności są w ostatnim czasie coraz bardziej popularne i pożądane przez konsumentów. Coraz częściej też doceniają oni zalety tradycyjnego jedzenia i bezpośredniego kontaktu z jej wytwórcami. W Polsce wiele jest powiatów, gmin, krain geograficznych słynnych ze swych ciekawych i inspirujących tradycji kulinarnych. Warto więc może skorzystać z możliwości, jakie daje Inkubator kuchenny/przetwórczy - miejsce, w którym rolnicy – w odpowiednich warunkach sanitarnych – mogą przetwarzać wyprodukowane przez siebie płody rolne, aby następnie sprzedawać je we własnym gospodarstwie lub lokalnych targowiskach. Inkubator kuchenny/przetwórczy jest jednym ze sposobów pomocy lokalnym producentom żywności w wejściu na drogę profesjonalnej i legalnej produkcji i sprzedaży - zanim będą mogli zainwestować większe środki na uruchomienie własnego przedsięwzięcia.
Ewelina Adamczyk
Więcej o inkubatorze kuchennym znajdziesz tu:https://www.dobrepomyslynabiznes.pl/pomysly/na-wsi/inkubator-kuchenny-wsparcie-lokalnego-przetwarzania-produktow-zywnosciowych
Sprawdź też inne pomysły na biznes