Partner serwisu

Pomysł na biznes - stylista żywności

Wrodzone poczucie estetyki i ...kurs

Stylista musi posiadać mnóstwo umiejętności - od równego krojenia warzyw i mięsa, poprzez umiejętność kompozycji obrazu po znajomość kuchni regionu, który będzie stylizować.

Joanna mówi, że wyczucie estetyki u przyszłych stylistów powinno być wrodzone, ale można też skorzystać z różnych kursów. Kursy przeznaczone są dla osób, które chcą zostać profesjonalnymi stylistami jedzenia, blogerów kulinarnych oraz osób ceniących estetykę w wyglądzie potraw. Składają się z wykładów oraz zajęć praktycznych i warsztatowych. Uczestnicy nabywają doświadczenie w stylizacji jedzenia na potrzeby sesji zdjęciowej oraz w pracy na profesjonalnym planie fotograficznym. Poznają także techniczne i artystyczne zagadnienia związane z jak najkorzystniejszym prezentowaniem żywności. Dzięki temu, jako dyplomowani styliści, będą mogli wykazać się wiedzą teoretyczną i praktyczną.

Opłata za kurs wynosi ok. 1200 zł. Warto uzupełnić swą wiedzę ze stołowego savoir vivre, posługiwania się narzędziami. A te - jak mówią styliści - są zaskakujące: szczypce, gąbki kosmetyczne, woski, wykałaczki, pałeczki do szaszłyków, tarki, szpatułki, pipety, atomizery, szklane diamenty, a nawet ...narzędzia dentystyczne.

Przede wszystkim jednak - trzeba uważać na detale.

- Jedzenie na fotografii nie może ociekać tłuszczem, a jego porcje nie mogą być wielkie. - mówi pani Joanna. - Promujemy zdrowy styl odżywiania, prezentowane na talerzach porcje muszą być więc racjonalne. Z doświadczenia wiem, jak ciężko fotografuje się sosy - nie mogą wylewać się nieapetyczną masą na talerz. Poza tym warto poznać kilka trików - np. symulowane bąbelki na napojach, aby wyglądały jak świeżo nalane do szklanek, klej w płatkach owsianych zamiast mleka. Niestety, takie zdjęcia rządzą się swoimi prawami.

Katalog Franczyz

Sprawdź gotowe pomysły

Web Analytics google-site-verification: google3bcd9892e1b8f2dc.html