zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Pomysł na biznes - stylista żywności

Idealny moment na ten biznes

Pani Joanna mówi, że to idealny moment na rozpoczęcie własnego biznesu w tym zawodzie.

- W Polsce ten biznes dopiero się rozwija - przypomina. - Nie ma dużej konkurencji. A styliści żywności będą coraz bardziej rozchwytywani. Powstaje coraz więcej blogów kulinarnych, czasopism o gotowaniu, wciąż pisane są książki kucharskie. Dzięki popularnym programom TV ludzie mają coraz większą świadomość jedzenia i jego estetyki

. Przepisy i smak są bardzo ważne, ale także i sposób zaprezentowania potrawy. Rynek kulinarny w Polsce wciąż się rozwija. Warto więc to wykorzystać. Nowe programy TV, wydawnictwa o żywności i żywieniu, reklamy generują popyt na specjalistów.

- W USA i Wielkiej Brytanii chociażby biznes ten daje bardzo wysokie zyski . - zapewnia pani Joanna.Dobry Pomysł na biznes Co wchodzi w skład obowiązków stylisty?

- Ułożenie potrawy na dobranych talerzach w specjalnie stworzonej scenerii. - odpowiada Joanna.- Większość zdjęć wykonywanych jest w warunkach studyjnych, z dostępem do kuchni i przeróżnych akcesoriów. Selekcjonowanie naczyń, sztućców, ale także gotowanie, preparacja jedzenia. Musimy być jednak przygotowani, że sesja zdjęciowa może trwać nawet kilka godzin. To nie jest więc łatwa i przyjemna praca. Potrzeba tu nie lada cierpliwości i ...wyobraźni.

Styliści żywności podkreślają, że podobnie jak w fotografii czy grafice, tak i przy stylizacji jedzenia istnieje mnóstwo reguł, które trzeba poznać. To masa godzin spędzonych na ćwiczeniach, by efekt końcowy był zadowalający.

Oceń artykuł:

Średnia ocen: 3.26

Udostępnij artykuł:

Yasumi z japońską filozofią pielęgnacji Yasumi z japońską filozofią pielęgnacji
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO

Sprawdź też inne pomysły na biznes

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem