Partner serwisu

Pomysł na biznes - stylista żywności

Idealny moment na ten biznes

Pani Joanna mówi, że to idealny moment na rozpoczęcie własnego biznesu w tym zawodzie.

- W Polsce ten biznes dopiero się rozwija - przypomina. - Nie ma dużej konkurencji. A styliści żywności będą coraz bardziej rozchwytywani. Powstaje coraz więcej blogów kulinarnych, czasopism o gotowaniu, wciąż pisane są książki kucharskie. Dzięki popularnym programom TV ludzie mają coraz większą świadomość jedzenia i jego estetyki

. Przepisy i smak są bardzo ważne, ale także i sposób zaprezentowania potrawy. Rynek kulinarny w Polsce wciąż się rozwija. Warto więc to wykorzystać. Nowe programy TV, wydawnictwa o żywności i żywieniu, reklamy generują popyt na specjalistów.

- W USA i Wielkiej Brytanii chociażby biznes ten daje bardzo wysokie zyski . - zapewnia pani Joanna.Dobry Pomysł na biznes Co wchodzi w skład obowiązków stylisty?

- Ułożenie potrawy na dobranych talerzach w specjalnie stworzonej scenerii. - odpowiada Joanna.- Większość zdjęć wykonywanych jest w warunkach studyjnych, z dostępem do kuchni i przeróżnych akcesoriów. Selekcjonowanie naczyń, sztućców, ale także gotowanie, preparacja jedzenia. Musimy być jednak przygotowani, że sesja zdjęciowa może trwać nawet kilka godzin. To nie jest więc łatwa i przyjemna praca. Potrzeba tu nie lada cierpliwości i ...wyobraźni.

Styliści żywności podkreślają, że podobnie jak w fotografii czy grafice, tak i przy stylizacji jedzenia istnieje mnóstwo reguł, które trzeba poznać. To masa godzin spędzonych na ćwiczeniach, by efekt końcowy był zadowalający.

Katalog Franczyz

Sprawdź gotowe pomysły

Web Analytics google-site-verification: google3bcd9892e1b8f2dc.html