Pomysł na biznes - stylista żywności
Idealny moment na ten biznes
Pani Joanna mówi, że to idealny moment na rozpoczęcie własnego biznesu w tym zawodzie.
- W Polsce ten biznes dopiero się rozwija - przypomina. - Nie ma dużej konkurencji. A styliści żywności będą coraz bardziej rozchwytywani. Powstaje coraz więcej blogów kulinarnych, czasopism o gotowaniu, wciąż pisane są książki kucharskie. Dzięki popularnym programom TV ludzie mają coraz większą świadomość jedzenia i jego estetyki
. Przepisy i smak są bardzo ważne, ale także i sposób zaprezentowania potrawy. Rynek kulinarny w Polsce wciąż się rozwija. Warto więc to wykorzystać. Nowe programy TV, wydawnictwa o żywności i żywieniu, reklamy generują popyt na specjalistów.
- W USA i Wielkiej Brytanii chociażby biznes ten daje bardzo wysokie zyski . - zapewnia pani Joanna. Co wchodzi w skład obowiązków stylisty?
- Ułożenie potrawy na dobranych talerzach w specjalnie stworzonej scenerii. - odpowiada Joanna.- Większość zdjęć wykonywanych jest w warunkach studyjnych, z dostępem do kuchni i przeróżnych akcesoriów. Selekcjonowanie naczyń, sztućców, ale także gotowanie, preparacja jedzenia. Musimy być jednak przygotowani, że sesja zdjęciowa może trwać nawet kilka godzin. To nie jest więc łatwa i przyjemna praca. Potrzeba tu nie lada cierpliwości i ...wyobraźni.
Styliści żywności podkreślają, że podobnie jak w fotografii czy grafice, tak i przy stylizacji jedzenia istnieje mnóstwo reguł, które trzeba poznać. To masa godzin spędzonych na ćwiczeniach, by efekt końcowy był zadowalający.
Sprawdź też inne pomysły na biznes