Partner serwisu

Jak założyć firmę cateringową

Powodzenie biznesu związanego z usługami cateringowymi jest uzależnione przede wszystkim od atrakcyjnej oferty i odpowiedniego kapitału na start. Najwięcej kosztuje wyposażenie i dostosowanie lokalu do wymogów Sanepidu. Sprawdź, jak krok po kroku założyć własną firmę cateringową.

Przed uruchomieniem biznesu warto sprawdzić rynek potencjalnych odbiorców. Dobrze jest sporządzić listę lokalnych firm cateringowych i sprawdzić, jakie oferują produkty, dla kogo i za jaką cenę, a także porozmawiać z osobami, które korzystają z takich usług na co dzień. Warto poszukać niszy. Możliwości jest ? wbrew pozorom ? sporo. Z usług cateringowych korzystają szkoły, sklepiki, korporacje, prywatne instytucje, organizatorzy konferencji i szkoleń, jak również konkretne grupy: diabetycy, wegetarianie, osoby odchudzające się, alergicy, sportowcy, kobiety w ciąży i single z dużych miast.  

Rejestracja firmy

Mając gotowy pomysł na biznes można przystąpić do poszukiwania odpowiedniego lokalu (o tym za chwilę) i rejestrowania działalności gospodarczej. Zarejestrowanie firmy cateringowej jest bezpłatne i sprowadza się do trzech kroków: 1. Wpis do CEIDG ? w dowolnym urzędzie miasta lub gminy należy złożyć formularz CEIDG-1, czyli wniosek o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Można to zrobić osobiście, listem poleconym lub drogą elektroniczną. We wniosku należy podać swoje dane, a także m.in. nazwę i adres firmy, datę rozpoczęcia działalności i wybraną formę opodatkowania. Wniosek CEIDG-1 jest równocześnie wnioskiem o nadanie numeru REGON, NIP i zgłoszeniem do Urzędu Skarbowego oraz do ZUS. 2. Zgłoszenie do ZUS ? w ciągu 7 dni od daty rozpoczęcia działalności należy także złożyć w ZUS druk ZUA lub ZZA. Pierwszy jest zgłoszeniem do opłacania składek społecznych i składki zdrowotnej, drugi do składki zdrowotnej (składa się go wtedy, gdy przedsiębiorca jest dodatkowo zatrudniony na podstawie umowy o pracę lub zlecenie, na podstawie której otrzymuje wynagrodzenie równe lub większe niż minimalna krajowa). 3. Zgłoszenie do Sanepidu ? aby móc prowadzić działalność związaną z usługami cateringowymi konieczne jest pozwolenie od Sanepidu, który rejestruje i zatwierdza zakłady produkujące żywność. W tym celu należy złożyć wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. We wniosku należy wskazać imię i nazwisko wnioskodawcy, adres, numer NIP lub PESEL oraz wskazać rodzaj żywności będącej przedmiotem produkcji lub obrotu. Pomysł na biznes

Czynności dodatkowe:

- rejestracja do VAT - w przypadku rejestracji do VAT najpóźniej w dniu poprzedzającym dzień rozpoczęcia świadczenia usług należy złożyć w Urzędzie Skarbowym formularz VAT-R. - zgłoszenie pracowników ? jeśli przedsiębiorca zamierza zatrudnić pracowników, to w ciągu 7 dni od dnia zawarcia umowy powinien zgłosić ich do ZUSu. Nie ma znaczenia, czy jest to umowa o pracę czy umowa-zlecenie. Lokal Siedzibą firmy może być mieszkanie przedsiębiorcy z wydzieloną powierzchnią pod działalność (np. kuchnią) lub oddzielny, wynajęty lokal. Aby móc prowadzić działalność w danym lokalu należy uzyskać pozwolenie od Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. W ciągu 14 dni od daty rozpoczęcia działalności należy złożyć w Sanepidzie wniosek zgłoszeniowy, w którym znajdą się informacje dotyczące lokalu i panujących w nim warunków. Sanepid Sanepid wymaga przede wszystkim, aby brudne i czyste naczynia nie krzyżowały się ze sobą. Należy więc wydzielić osobne stanowisko do mycia naczyń wyposażone w umywalkę z doprowadzoną ciepłą i zimną wodą, a naczynia przechowywać w innym pomieszczeniu. Blaty powinny być wykonane z materiału łatwego do utrzymania w czystości, okna posiadać zabezpieczenia przed owadami, oświetlenie powinno mieć nietłukące osłony, a wszystkie pomieszczenia posiadać wentylację. Warto wiedzieć, że samochód wykorzystywany do rozwożenia posiłków również musi być zatwierdzony przez sanepid. Dokładne informacje dotyczące wymogów można uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej właściwej dla danego miejsca zamieszkania ? niektóre Sanepidy są bardziej wymagające, inne trochę mniej.

Inne ważne formalności

Należy również zadbać o wdrożenie w lokalu systemu HACCP oraz zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), które mają zapewnić jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Są to inaczej instrukcje opisujące zasady postępowania w kuchni podczas przygotowywania i wydawania posiłków oraz utrzymania higieny: schemat organizacyjny, plan kuchni, instrukcja prawidłowego mycia i dezynfekcji, sposób magazynowania surowców i produktów, opis serwowanych potraw, opis opakowań, forma transportu, analiza zagrożeń, zasady gromadzenia i przechowywania odpadów itd. Można je przygotować samodzielnie lub kupić gotowe, a następnie dostosować je do własnych potrzeb. W ramach oszczędności czasu i pieniędzy można zdecydować się na wynajem kuchni na godziny bezpośrednio w restauracjach, pizzeriach lub piekarniach, czyli w lokalach, które mają już zezwolenia od sanepidu oraz potrzebne wyposażenie.

Koszty

Uruchomienie firmy cateringowej kosztuje od 10 000 do nawet 50 000 tysięcy złotych - w zależności od wielkości miasta, oferowanego menu, wybranego lokalu i wyposażenia. Przykładowe koszty uruchomienia firmy cateringowej w średnim mieście: wynajem lokalu: 2000 zł/ miesiąc (lub na godziny: 700 zł /miesiąc) wyposażenie: - meble (stoliki, krzesła, stół ze zlewozmywakiem, szafki): 2000 zł ? sprzęt agd (kuchenka, zamrażarka, lodówka, okap, robot kuchenny, blender): 4 000 zł ? akcesoria (sztućce, naczynia, pojemniki): 800 zł, - środki chemiczne: 60 zł/miesiąc zakup produktów spożywczych: 2000 zł/ miesiąc media (prąd, woda, telefon, internet itp.): 600 zł/ miesiąc składki ZUS: - mały ZUS bez dobrowolnej składki na ubezpieczenie chorobowe: 451,68 zł , - mały ZUS ze składką na ubezpieczenie chorobowe: 465,28 zł, - duży ZUS bez dobrowolnej składki na ubezpieczenie chorobowe: 1061,91 zł - duży ZUS ze składką na ubezpieczenie chorobowe: 1121,52 zł księgowość: 100 zł/ miesiąc zakup samochodu do dostaw: 8 000 zł paliwo: 500 zł/miesiąc kierowca: 2 230 zł (jest to całkowity koszt zatrudnienia kierowcy na podstawie umowy o pracę za minimalną krajową) marketing: 400 zł /miesiąc   Od samego początku warto mieć na koncie zapas gotówki na bieżące wydatki i tzw. czarną godzinę; zanim firma zacznie na siebie zarabiać może minąć trochę czasu. Warto też pamiętać o specyfice tej branży ? bywa, że niektóre miesiące są bardzo pracowite (np. Początek roku, Wielkanoc, Wigilia) i pozwalają zarobić dużo pieniędzy, ale w innych brakuje zleceń i jest przestój.  

Na zakończenie

Własna firma cateringowa to biznes, który wymaga nie tylko smykałki do gotowania, ale także umiejętności biznesowych. Początkujący przedsiębiorca powinien dobrze radzić sobie zarówno w kuchni, jak i w finansach czy marketingu. Jeśli jednak ma się odpowiednie warunki, dobre zaplecze finansowe i zna się tę branżę, warto spróbować. pomyslynabiznes51 Źródło: Serwis księgowości internetowej ifirma.pl

Katalog Franczyz

Sprawdź gotowe pomysły