zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Jak założyć firmę cateringową

Pomysł na biznes

Czynności dodatkowe:

- rejestracja do VAT - w przypadku rejestracji do VAT najpóźniej w dniu poprzedzającym dzień rozpoczęcia świadczenia usług należy złożyć w Urzędzie Skarbowym formularz VAT-R. - zgłoszenie pracowników ? jeśli przedsiębiorca zamierza zatrudnić pracowników, to w ciągu 7 dni od dnia zawarcia umowy powinien zgłosić ich do ZUSu. Nie ma znaczenia, czy jest to umowa o pracę czy umowa-zlecenie. Lokal Siedzibą firmy może być mieszkanie przedsiębiorcy z wydzieloną powierzchnią pod działalność (np. kuchnią) lub oddzielny, wynajęty lokal. Aby móc prowadzić działalność w danym lokalu należy uzyskać pozwolenie od Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. W ciągu 14 dni od daty rozpoczęcia działalności należy złożyć w Sanepidzie wniosek zgłoszeniowy, w którym znajdą się informacje dotyczące lokalu i panujących w nim warunków. Sanepid Sanepid wymaga przede wszystkim, aby brudne i czyste naczynia nie krzyżowały się ze sobą. Należy więc wydzielić osobne stanowisko do mycia naczyń wyposażone w umywalkę z doprowadzoną ciepłą i zimną wodą, a naczynia przechowywać w innym pomieszczeniu. Blaty powinny być wykonane z materiału łatwego do utrzymania w czystości, okna posiadać zabezpieczenia przed owadami, oświetlenie powinno mieć nietłukące osłony, a wszystkie pomieszczenia posiadać wentylację. Warto wiedzieć, że samochód wykorzystywany do rozwożenia posiłków również musi być zatwierdzony przez sanepid. Dokładne informacje dotyczące wymogów można uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej właściwej dla danego miejsca zamieszkania ? niektóre Sanepidy są bardziej wymagające, inne trochę mniej.

Oceń artykuł:

Średnia ocen: 3.25

Udostępnij artykuł:

Franczyza - pod obcym szyldem, ale na własne konto Franczyza - pod obcym szyldem, ale na własne konto
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO

Sprawdź też inne pomysły na biznes

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem