Jak założyć firmę cateringową
Czynności dodatkowe:
- rejestracja do VAT - w przypadku rejestracji do VAT najpóźniej w dniu poprzedzającym dzień rozpoczęcia świadczenia usług należy złożyć w Urzędzie Skarbowym formularz VAT-R. - zgłoszenie pracowników ? jeśli przedsiębiorca zamierza zatrudnić pracowników, to w ciągu 7 dni od dnia zawarcia umowy powinien zgłosić ich do ZUSu. Nie ma znaczenia, czy jest to umowa o pracę czy umowa-zlecenie. Lokal Siedzibą firmy może być mieszkanie przedsiębiorcy z wydzieloną powierzchnią pod działalność (np. kuchnią) lub oddzielny, wynajęty lokal. Aby móc prowadzić działalność w danym lokalu należy uzyskać pozwolenie od Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. W ciągu 14 dni od daty rozpoczęcia działalności należy złożyć w Sanepidzie wniosek zgłoszeniowy, w którym znajdą się informacje dotyczące lokalu i panujących w nim warunków. Sanepid Sanepid wymaga przede wszystkim, aby brudne i czyste naczynia nie krzyżowały się ze sobą. Należy więc wydzielić osobne stanowisko do mycia naczyń wyposażone w umywalkę z doprowadzoną ciepłą i zimną wodą, a naczynia przechowywać w innym pomieszczeniu. Blaty powinny być wykonane z materiału łatwego do utrzymania w czystości, okna posiadać zabezpieczenia przed owadami, oświetlenie powinno mieć nietłukące osłony, a wszystkie pomieszczenia posiadać wentylację. Warto wiedzieć, że samochód wykorzystywany do rozwożenia posiłków również musi być zatwierdzony przez sanepid. Dokładne informacje dotyczące wymogów można uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej właściwej dla danego miejsca zamieszkania ? niektóre Sanepidy są bardziej wymagające, inne trochę mniej.
Sprawdź też inne pomysły na biznes