zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Słodkości bez glutenu - piekarnia z przekreślonym kłosem

Czy osoba będąca na diecie bezglutenowej może pałaszować bułeczki na śniadanie i zajadać się chrupiącymi pajdami pieczywa? Może, jeśli produkty te nie zawierają glutenu.

Coraz więcej osób choruje na celiakię i nie toleruje białka znajdującego się w ziarnach zbóż (pszenicy, życie, pszenżycie, orkiszu i jęczmieniu, nawet w owsie), jednego z najbardziej uczulających składników pokarmowych, zwanych glutenem.  

Bezglutenowe pieczywo, ciasta i torty

Muszą więc wykluczyć ze swojego menu nie tylko produkty zawierające gluten, ale także uważać na takie, w których jest on ukryty. Ich jadłospis wyklucza więc spożywanie "normalnego" pieczywa, ale mogą jeść pieczywo bezglutenowe. Na polskim rynku wciąż za mało piekarni oferuje swoim klientom pieczywo i inne wyroby bezglutenowe, a nieliczne istniejące twierdzą, że zapotrzebowanie na nie wciąż rośnie.

Wprawdzie w marketach oferowane jest bezglutenowe pieczywo jednak - według konsumentów - jest ono suche, nijakie, bez smaku. W dodatku zawiera mnóstwo konserwantów, żeby jak najdłużej zachowało świeżość.

Dlatego też dobrym pomysłem na biznes będzie zaproponowanie "bezglutenowcom" pieczywa i innych wyrobów cukierniczych bez glutenu - ciast, ciasteczek i tortów.

Można założyć mini-piekarnię, mini-piekarnię-cukiernię lub piekarnię w zależności od wielkości miasta lub zapotrzebowania lokalnej społeczności, ale także kawiarenkę, w której osoby chore na celiakię mogłyby wypić kawę lub sok przy pysznym bezglutenowym cieście. Można też prowadzić sprzedaż internetową - robić torty i ciasta na zamówienie. Dobrze byłoby rozszerzyć swoją ofertę o sprzedaż nie tylko wyrobów bezglutenowych, ale także bezmlecznych dla nietolerujących laktozy, bezjajecznych, bez cukru i drożdży.

Według Grażyny Malec - mamy chłopca w wieku wczesnoszkolnym, będzie się ona cieszyła dużym zainteresowaniem.

- Zwłaszcza rodziców, którzy tak jak ja mają "bezglutenowe" lub nietolerujące laktozę dzieci - zapewnia. - Każde dziecko uwielbia słodycze, ciasta, torty. Moje nie mogło ich jeść - nie chodziliśmy do kawiarni, na urodziny nie piekliśmy synowi tortów. Sami też solidarnie przeszliśmy na dietę bezglutenową i zrezygnowaliśmy z pysznego pieczywa i ciast. Do czasu aż odkryłam przepisy na wyroby bez glutenu. Niestety, nie zawsze jest czas, aby je robić, dlatego też taka piekarnia byłaby mi bardzo potrzebna.

Oceń artykuł:

Średnia ocen: 3.25

Udostępnij artykuł:

Jakie powinno być zaangażowanie franczyzobiorcy w poszukiwaniu lokalu Jakie powinno być zaangażowanie franczyzobiorcy w poszukiwaniu lokalu
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO

Sprawdź też inne pomysły na biznes

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem