zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Słodkości bez glutenu - piekarnia z przekreślonym kłosem

Bezglutenowe, ale pyszne

Dobry Pomysł na Biznes   Zakładanie własnej piekarni "bezglutenowej" jest takie samo, jak w przypadku piekarni "zwykłej" - rozeznanie potrzeb lokalnej społeczności na tego typu produkty, rzetelny biznes plan, środki finansowe na dzierżawę lub zakup odpowiedniego lokalu (można starać się o dofinansowanie z urzędu pracy), wyposażenie lokalu w niezbędne maszyny do wypiekania naszych wyrobów, spełnienie wymaganych norm sanitarnych itp.  

Sekretem sukcesu prowadzonej piekarni jest smak sprzedawanych wyrobów. Muszą być pyszne, a piekarz musi udowodnić, że bezglutenowe pieczywo może mieć delikatną strukturę, chrupką skórkę, miękki miąższ, a bezglutenowy tort może być równie smaczny i fantazyjny. Dlatego też tak bardzo ważne są umiejętności piekarza-cukiernika i personelu.  

- Bezglutenowe mąki są zupełnie inne niż te z glutenem- mówi Grażyna Malec. - Są bardziej miałkie, mają inną lepkość, trudniej wyrastają. Będąc na urlopie macierzyńskim po urodzeniu drugiego syna wypróbowałam wiele przepisów. Chlebek wyglądał pysznie i wspaniale pachniał, a mimo to był niesmaczny. Metodą prób i błędów, a także modyfikacji przepisów (np. używanie skrobi kukurydzianej zamiast kukurydzianej mąki dzięki czemu pieczywo lepiej wyrasta i ma lepszą strukturę, zastąpienie mąki ryżowej skrobią - może być ziemniaczana, kukurydziana, z tapioki - doskonale scalają ciasto) doszłam do perfekcji i wypiekam przepyszne pieczywo. Do ciasta bez glutenu dodaję wilgotny składnik, np. rozgniecione banany lub różne musy, przez co wypiek nie będzie suchy, a zyska kolor i jeszcze lepszy smak. Z czasem nauczyłam się robić różne rodzaje pieczywa, np. na mące migdałowej, z czarnuszką i ziołami, bułki, bagietki, spody do pizzy i słodkości. Jednak upieczenie pysznych bezglutenowych wyrobów wymaga wiele nauki, cierpliwości i czasu. Nie każdy ma do tego "dryg" i jak już wspomniałam - czas. Po powrocie do pracy nie mam już kiedy piec chleba czy innych wypieków dla mojego starszego syna.

Oceń artykuł:

Średnia ocen: 3.25

Udostępnij artykuł:

Dobre, bo polskie - LollyPolly wchodzi w franczyzę Dobre, bo polskie - LollyPolly wchodzi w franczyzę
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO

Sprawdź też inne pomysły na biznes

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem