zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Słodkości bez glutenu - piekarnia z przekreślonym kłosem

Bezglutenowa sterylność

Dietę bez glutenu stosują także osoby zdrowe, które twierdzą, że sprzyja ona zachowaniu odpowiedniej wagi, poprawia samopoczucie i jest zdecydowanie zdrowsza, gdyż dzisiejsza pszenica jest całkiem inna od tej, z której wypiekały chleb nasze prababcie. Jest modyfikowana i "ulepszana", aby była bardziej odporna na warunki atmosferyczne i grzyby. Bycie na diecie bezglutenowej w wielu przypadkach stało się "modne". Jak jednak glutenprzestrzegają piekarze osoby zdrowe ulegające modzie na "przekreślony kłos" nie powinni być brani pod uwagę jako głowni klienci naszej piekarni.

Oferta powinna być kierowana przede wszystkim do osób dotkniętych celiakią, dla których dieta bez glutenu jest koniecznością, a nie chwilową modą. Sprzedawane wyroby muszą być w pełni bezpieczne, nie zawierać pszenicy, mleka, gdy oferujemy wyroby dla nietolerujących laktozy, ani żadnej chemii. Dlatego też trzeba być przygotowanym, że chleb wytrzyma najwyżej 7 dni i w sprzedaży powinien być ciągle świeży towar. Wyroby bezglutenowe piekarni otrzymują także licencję na używanie międzynarodowego znaku przekreślonego kłosa, który przyznawany jest przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Wypiekanie wyrobów bezglutenowych w istniejącej już "zwykłej" piekarni jest możliwe, ale musiałoby być one wypiekane w innym budynku. Konieczność jego budowy lub dobudowy związany jest z długim okresem zwrotu z inwestycji. Według piekarzy gluten może być bowiem wchłonięty przez pieczywo z powietrza, dlatego konieczne jest przestrzeganie absolutnej bezglutenowej sterylności. Niektóre piekarnie potwierdzają to badaniami w akredytowanym laboratorium.

Oceń artykuł:

Średnia ocen: 3.25

Udostępnij artykuł:

Edukido to zajęcia pozalekcyjne z klockami Lego Edukido to zajęcia pozalekcyjne z klockami Lego
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO

Sprawdź też inne pomysły na biznes

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem