Prowadzimy czekoladowe lekcje dla dzieci i dorosłych
"Czy właściciele mieszkają w Afryce"
Obecnie szkoły i przedszkola chętnie korzystają z ofert warsztatów. Firma prowadzi je dla dzieci już od 3-go roku życia. Przyjmowane są grupy od 10 - do 30. osób. Odbywają się w godzinach od 9.00 do 19.00 Najmłodsi mogą skorzystać z dwóch form zajęć, które prowadzone są według określonego planu w cenie 33 zł od osoby z 2 opiekunami na grupę gratis. Maluchy do 6-go roku życia mogą skorzystać z zajęć w obecności opiekuna, za którego... nie jest pobierana opłata.
- Staramy się edukować dzieci i wytłumaczyć czym jest czekolada - wyjaśnia Karolina Sienkiewcz. - Pokazujemy proces powstawania czekolady od ziarenka do tabliczki. Pokazujemy plantacje kakao na mapie, a na naszych zdjęciach, jak wygląda drzewko kakaowca. Pytamy na przykład dzieci czy wiedzą, że jedna nasza tabliczka czekolady - 50 g jest zrobiona z ziaren jednego owocu kakaowca? Potem opowiadamy kolejno o procesie fermentacji, suszeniu, pakowaniu i transporcie do Europy. Dzieci są niesamowite! Na jednym z warsztatów pewien malec zadał kiedyś osobiste pytanie: "czy właściciele jeszcze żyją i czy urodzili się w Afryce?". A najczęściej zadawane pytanie na naszych zajęciach? "Jak często owocuje drzewko kakaowca i jak dużo ziaren znajduje się w jednym owocu?"
Myliłby się ten kto sądzi, że taki sukces powstałby bez odpowiednio dopasowanych działań marketingowych. Oprócz warsztatów Manufaktura Czekolady Chocolate Story, prowadzi np. sklep internetowy, w którym można nabyć praliny oraz dział... prezentów świątecznych. Na stronie firmowej widnieje też informacja o możliwości skomponowania własnej egzotycznej kompozycji czekoladowej. Gdzie? Oczywiście na wspaniałych warsztatach. Fot. commons.wikimedia.org/
Temperowanie słodkości
Inaczej hartowanie czekolady, powinno odbywać się na granitowym bądź marmurowym blacie, ponieważ podczas tego procesu nie może ona tracić temperatury.
Sprawdź też inne pomysły na biznes