zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Restauracja dla rodzin z małymi dziećmi - czyli...z dzieckiem na obiad

Głośny śmiech, czasem płacz, zabawy (często jedzeniem), wygłupianie się, głośne upominanie, karmienie piersią niemowlaka – takie zachowania dzieci i ich rodziców nie zawsze są mile widziane w restauracjach. Rodzice nie chcą jednak rezygnować ze wspólnych wyjść na obiad wraz ze swymi pociechami.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czy warto otwierać restaurację dla rodzin z dziećmi?;
  • na co zwrócić uwagę przy otwieraniu takiego biznesu;
  • poznasz rady przydatne przy otwieraniu takiej działalności.

Niestety, fotelik do karmienia dziecka lub stoliczek z kolorowankami nie wystarcza, aby uatrakcyjnić dziecku pobyt w lokalu, a innym gościom i personelowi – spokój i miła atmosferę.

 

Rozlany sok, karmienie piersią? – to nie problem

I tu pojawia się idealny pomysł na biznes – restauracja dla rodzin z małymi dziećmi, wychodząca naprzeciw rodzinom i oferująca coraz ciekawsze rozwiązania dla maluchów. Taka, w której rozlany sok czy zupa nie stanowi problemu, panuje rodzinna atmosfera i istnieje możliwość swobodnego korzystania z usług restauracji w towarzystwie małych gości.

 

- Urządzona w domowym wystroju – proponują mamy. – Z pluszowymi pufami, sofami, domkami dla dzieci lub namiotem, kartonem klocków i zabawek, a w toalecie przewijakiem i wygodnym zlewem, w którym swobodnie można umyć dziecko… To naprawdę wystarczy, aby zająć dzieciaki. Poza tym bardzo pożądany byłby kącik, w którym matki mogłyby spokojnie karmić piersią…

 

Założenie własnej kawiarni wiąże się z dużymi kosztami. Wynajem lub kupno odpowiedniej nieruchomości, jej wyposażenie, adaptacja, remont, dostosowanie do potrzeb sanepidu. Nie można też zapominać o różnego rodzaju pozwoleniach i zezwoleniach, które trzeba uzyskać, aby prowadzić biznes związany nie tylko z gastronomią, ale również z małymi dziećmi.

 

Rodzinna restauracja powinna mieścić się najlepiej na parterze – trzeba pamiętać, że będą nas odwiedzały matki z wózkami, dlatego konieczny będzie podjazd dla wózków i winda, jeśli lokal będzie się mieścił na wyższych piętrach. Niektóre restauracje umożliwiają rodzicom pozostawienie wózków w szatni na parterze, co także jest dużym udogodnieniem, ale właściciel musi wówczas dysponować odpowiednią przestrzenią na zagospodarowanie szatni.

Oceń artykuł:

Średnia ocen: 3.30

Udostępnij artykuł:

Jaki powinien być stosunek teorii do praktyki podczas szkolenia franczyzobiorcy Jaki powinien być stosunek teorii do praktyki podczas szkolenia franczyzobiorcy
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO

Sprawdź też inne pomysły na biznes

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem