Biobiznes na algach z podwodnych łąk

Na Dalekim Wschodzie algi znane i wykorzystywane są od wieków. W innych rejonach świata zainteresowanie tymi glonami trwa od stosunkowo niedawna. Wykorzystywane są one w kosmetyce, farmacji i dietetyce, a ze względu na swe wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne są coraz bardziej poszukiwane i cenione.

 

Zielone, czerwone, brunatne – naukowcy przekonują, że nie ma na świecie dziedziny przemysłu, w której algi nie znalazłby zastosowania. Jest ich około 100 tys. gatunków, wiele zawiera cenne substancje.

 

Skarbnica zdrowia z podwodnego świata

Z punktu widzenia systematyki algi to inaczej glony i wraz z porostami stanowią jedną z grup roślin. Niektóre z nich są organizmami jednokomórkowymi, które samotnie lub w koloniach pływają na powierzchni wody lub osiadają na dnie zbiorników. Wielokomórkowe glony (wodorosty) mogą osiągać wielkość nawet kilku metrów, zwykle są one przymocowane do podłoża tworząc swego rodzaju podwodne łąki.

 

Algi to źródło białek, tłuszczy, węglowodanów, związków jodu, chloru, potasu, magnezu, żelaza. Oprócz tego można w nich odnaleźć ( w zależności od gatunku) miedzi, kobaltu, strontu, wanadu, cynku oraz witamin takich jak: wit. A, E, C, B1, B2, B5, B6, B12 i PP.

 

Wyciągi z alg morskich są często stosowane przez wegetarian jako alternatywne źródło kwasów omega 3 m.in. kwasu alfa-linolenowego i eikozapentaenowego.

 

Glony są bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób stosujących dietę redukującą masę ciała - są nie tylko niskokaloryczne, ale zawierają również błonnik, który ogranicza wchłanianie tłuszczu oraz cholesterolu.

 

Algi to wielkie bogactwo cennych dla naszej skóry substancji. Zawierają duże ilości węglowodanów (szczególnie polisacharydów) protein, lipidów, różnego rodzaju mikroelementów i witamin.

 

Katalog Franczyz

Sprawdź gotowe pomysły

Ship Center
New York Hot Dog