Masz 200 tys. zł Wejdź w znany i sprawdzony biznes
SICILIA PIZZA & PASTA – sycylijska kuchnia w klimatycznym lokalu
Sicilia Pizza & Pasta to koncept pizzerii tratorii z własnym unikalnym menu. Restauracja oferuje sprzedaż w lokalu oraz z dostawą.
Franczyzobiorca, podpisując umowę franczyzową z „Sicilia Pizza & Pasta” uzyskuje prawo do wieloletniego prowadzenia działalności pod marką franczyzodawcy i korzystania z szeregu atutów konceptu:
- autentyczna, sycylijska kuchnia. Przystępując do systemu uzyskasz dostęp do technik i przepisów najbardziej rozpoznawalnej, popularnej i lubianej na świecie gamy smaków. Ponieważ Sicilia Pizza & Pasta opiera swoje działanie na ofercie kulinarnej opracowanej przez włoskich mistrzów kuchni – pizza i pasty restauracji tworzą menu konkurencyjne w każdej lokalizacji;
- wsparcie franczyzodawcy. Zarówno franczyzobiorca jak i jego pracownicy przejdą szkolenie organizowane przez franczyzodawcę. Organizator systemu od początku wspiera franczyzobiorcę i pomaga mu w jego działalności. Przez cały okres współpracy franczyzobiorca może korzystać z pomocy franczyzodawcy lub jego pracowników, co zasadniczo odróżnia jego sytuację od pozycji indywidualnego przedsiębiorcy pozbawionego wsparcia sieci;
- wygląd lokalu. Franczyzobiorca korzysta z projektu architektonicznego opracowanego przez franczyzodawcę, profesjonalnie opracowanej aranżacji tak wnętrza jak i elewacji lokalu;
- know-how. Jeżeli już prowadzisz lub prowadziłeś działalność gospodarczą w branży gastronomicznej zapewne wiesz na jakie straty narażony jest przedsiębiorca. Nieznajomość sprzętu, korzystanie z niesprawdzonego wyposażenia, współpraca z niesprawdzonymi dostawcami towarów – to tylko niektóre aspekty mogące generować straty, nie mówiąc o utraconych korzyściach z powodu chociażby niewłaściwej ekspozycji oferty, nieprofesjonalnego zachowania obsługi i błędów w jej nadzorze. Wsparcie franczyzodawcy pozwala zminimalizować ryzyko popełnienia błędów w organizacji przedsiębiorstwa jakim jest każda restauracja;
- organizacja systemu. Wysoki poziom obsługi, bardzo dobrze wyszkolony i stylowo ubrany personel, dobrze utrzymany lokal, sprawnie zorganizowane dostawy, wdrożony system HACCP, to tylko niektóre korzyści jakie odnosi franczyzobiorca stosując procedury Sicilia Pizza & Pasta. Kolejną bardzo ważną zaletą są dostawcy z którymi sieć ma podpisane kontrakty na współpracę, daje to nam wiele korzyści, przede wszystkim niższe ceny produktów oraz ich wsparcie marketingowe w budowaniu silnej sieci. Franczyzobiorca pozostaje niezależnym przedsiębiorcą, ale zobowiązany jest przestrzegać procedur systemu, co działa na korzyść obydwu stron współpracy;
- marketing. Począwszy od logo nawiązującego do sycylijskiego godła, poprzez wygląd lokali i obsługi aż po działania PR, system Sicilia tworzy spójny, wyrazisty wizerunek marketingowy, z którego korzysta każda jednostka sieci. Zaawansowany marketing – kreatywna i skuteczna reklama, wysoki poziom materiałów marketingowych, sprawdzone sposoby dotarcia do klienta, ciekawe formy współpracy barterowej, mocna reklama internetowa, organizowane centralnie lub lokalnie konkursy, nagrody, zaproszenia, bony, to wszystko stanowi o dotychczasowym sukcesie sieci, ale posłuży także i Tobie przy tworzeniu i rozwoju pozycji Twojej Sicilia Pizza & Pasta na lokalnym rynku;
- własne produkty. Franczyzodawca importuje wybrane półprodukty dla całej sieci (są to oryginalne pasty, pasta fresca, wędliny, sery, mąka, oliwa, kawa, wino itp.). Kuchnia włoska jest popularna w Polsce, ale własne produkty w połączeniu z całym know-how sprawią, że Sicilia Pizza & Pasta będzie się różnić od innych restauracji w okolicy. Poprzez znaczną skalę działania franczyzodawca jest w stanie zapewnić dobre ceny zaopatrzenia;
- sprzedaż z dowozem. Istotnym elementem systemu Sicilia Pizza & Pasta jest sprzedaż z dostawą. Franczyzobiorca będzie korzystał ze strony internetowej przygotowanej przez franczyzodawcę oraz wypróbowanych rozwiązań marketingowych w celu pozyskania zamówień.
Kto może zostać franczyzobiorcą systemu Sicilia Pizza & Pasta?
Idealnym kandydatem na franczyzobiorcę jest osoba charakteryzująca się wysoką motywacją osobistą, odporna na stres i gotowa na ciężką pracę, którą jest prowadzenie własnej działalności gospodarczej w gastronomii. Kandydat musi posiadać także wystarczające środki finansowe na inwestycję w nową restaurację lub przekształcenie istniejącego lokalu w Sicilia Pizza & Pasta.
Na tej podstawie można wyodrębnić następujące kryteria przystąpienia do systemu Sicilia:
- akceptacja celów i zasad działania systemu Sicilia Pizza & Pasta zapisanych w umowie franczyzowej;
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej (osobistej lub w formie spółki prawa handlowego, np. sp. z o. o.);
- innowacyjność, dbałość o jakość oraz chęć podnoszenia własnych kwalifikacji;
- posiadanie środków finansowych umożliwiających dostosowanie lokalu do wymagań systemu.
Na podstawie doświadczeń franczyzodawcy minimalna inwestycja w przygotowanie restauracji Sicilia Pizza & Pasta to około 200 tys. zł. oczywiście uzależniona jest od wielkości lokalu i możliwości adaptacyjnych.
Po znalezieniu lokalizacji i wstępnym audycie sieć przygotuje szczegółowy kosztorys i cały biznes plan inwestycji.
Oczekiwany okres zwrotu z inwestycji to około 2 lat, ponieważ każdy nowy lokal gastronomiczny potrzebuję czasu, aby zdobyć popularność.
Oczekiwana rentowność lokalu to min. 150 tys. zł rocznie.
Opłata wstępna za pakiet startowy oraz udostępnienie prawa do korzystania z systemu Sicilia Pizza & Pasta na okres 5 lat płatna przy podpisaniu umowy wynosi 10 000 zł. (kwota ta zawiera opłatę za know-how, podręcznik operacyjny, szkolenia personelu franczyzobiorcy przed otwarciem lokalu, wstępne działania marketingowe oraz koszty operacyjne związane z uruchomieniem lokalu).
Stała miesięczna opłata licencyjno-marketingowa to 5% liczona od obrotu netto.
Podstawowe wymagania sieci
- wymagania lokalowe restauracji Sicilia Pizza & Pasta nie są sztywne – powierzchnia lokalu nie może być jednak mniejsza od 120 m². Metraż idealnej restauracji to 120-140m², w zależności od cech danej lokalizacji;
- najlepsza lokalizacja restauracji to centra miast, bliskość szkół, biurowców lub duże osiedla.
Sprawdź też inne pomysły na biznes