zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Masz 200 tys. zł Wejdź w znany i sprawdzony biznes

 

BIOWAY – bistro dla wegetarianów

 

W BIOWAY minimalizowane jest używanie cukru, soli i tłuszczu. Zrezygnowano z wykorzystywania mięsa i ryb. Według sieci - dobrze zbilansowana dieta wegetariańska nie wymaga spożywania mięsa, co potwierdzają liczne badania. Sieć zwraca uwagę, że dzięki takiemu rozwiązaniu zachowuje przy życiu setki tysięcy zwierząt i oszczędza miliony litrów wody pitnej rocznie.

 

Większość surowców pochodzi od lokalnych dostawców. Każde danie w BIOWAY jest przygotowywane w maksymalnie krótkim czasie, na parze, właśnie po to, aby zachować maksymalnie dużo właściwości odżywczych. Bez żadnych konserwantów.

 

Współpracując z BIOWAY otrzymasz kompletne know-how, a także wsparcie potrzebne do stworzenia i prowadzenia baru marki BIOWAY.

 

Udzielając licencji sieć nie jest w stanie zagwarantować sukcesu komercyjnego prowadzonej działalności. Z jej doświadczenia wynika, że sukces zależy w głównej mierze od zaangażowania i zdolności zarządczych biorcy licencji, nie zaś od posiadanych środków na inwestycję.

 

Od kandydatów sieć oczekuje znalezienia potencjalnej lokalizacji na bar BIOWAY. Jej brak nie dyskwalifikuje kandydata, ponieważ sieć dysponuje bazą lokali, które może zaproponować. Pomaga też ocenić potencjał lokalizacji znalezionych przez biorców licencji.

 

Sieć pobiera opłatę za przystąpienie do sieci w kwocie 10 000 zł netto.

Opłata ta obejmuje: znalezienie lub ocena lokalizacji wskazanych przez biorcę licencji, konsultacje na etapie projektowania lokalu, wyszkolenie kierownika baru i całego zespołu do pracy w danej lokalizacji, pomoc w sfinansowaniu inwestycji, nadzór nad procesem budowy lokalu, pomoc po otwarciu lokalu

 

Jeżeli bar objęty daną umową licencyjną uda się otworzyć w ciągu jednego roku od podpisania umowy to BIOWAY zwraca biorcy licencji połowę z kwoty 10 000 zł – opłaty za przystąpienie do sieci.

 

Po otwarciu baru wynagrodzenie BIOWAY ogranicza się jedynie do pobierania opłaty uzależnionej od osiąganych przez bar obrotów. Cały zysk z prowadzenia baru pozostaje własnością biorcy licencji.

 

Dodatkowa opłata dotyczy wspólnego funduszu marketingowego i zostaje spożytkowana na wspólne działania marketingowe.

 

Po podpisaniu umowy BIOWAY pomaga znaleźć odpowiednią lokalizację pod bar, oraz przekazuje podręczniki do projektowania i budowy lokali, podręcznik do prowadzenia wspólnej identyfikacji wizualnej, oraz podręcznik operacyjny.

Po podpisaniu umowy udzielenia licencji, oczekujemy od biorcy przygotowania projektu, zatrudnienia wykonawcy oraz wykonania niezbędnych prac. Prace te prowadzone są pod nadzorem BIOWAY i zgodnie ze standardami firmy.

Na etapie powstawania lokalu BIOWAY, dawca licencji występuje w roli doradcy, przekazując wytyczne, wszelkie niezbędne informacje oraz kontrolując realizację projektu.

 

Przed otwarciem baru, BIOWAY szkoli biorcę licencji oraz personel niezbędny do prowadzenia baru.

 

W trakcie otwarcia baru, BIOWAY zapewnia nadzór koordynatora.

 

Ponadto:

  • po otwarciu baru, BIOWAY wskazuje dostawców surowców i towarów handlowych;
  • biorca licencji zobowiązany jest w trakcie działalności baru do posiadania w swojej ofercie asortymentu wskazanego przez BIOWAY;
  • biorca licencji podlega stałej kontroli realizacji zasad, na których została udzielona licencja;
  • biorca licencji ma obowiązek dostosowania swojego baru do nowych produktów, zmian w identyfikacji wizualnej oraz wszystkich innych obszarów działalności barów marki BIOWAY.

 

Oczekiwania BIOWAY względem biorców licencji:

  • oczekiwanie pełnego zaangażowania ze strony biorcy licencji w prowadzenie baru BIOWAY. Powinno być to główne jego zajęcie zawodowe, a nie praca dorywcza.
  • sieć preferuje osoby chcące prowadzić BIOWAY wraz z innymi członkami rodzin;
  • sieć nie wymaga doświadczenia w prowadzeniu gastronomii;
  • mile widziane jest posiadanie doświadczenia w zarządzaniu personelem.
  • sieć nie wymaga, aby biorcy licencji osobiście stosowali dietę wegetariańską, wegańską – zachęca do zmiany przyzwyczajeń, ale nie zmusza do tego;
  • sieć nie ma preferencji co do wieku i stanu cywilnego biorców licencji.

 

W zależności od lokalizacji i stanu technicznego lokalu, stworzenie baru BIOWAY kosztuje od 200 000 zł do 500 000 zł.

 

Zdarzają się również bardziej kapitałochłonne inwestycje. Górnej granicy kosztów niestety nie ma. Dla uproszczenia można przyjąć, iż stworzenie lokalu wymaga zainwestowania około 2 000 zł na każdy metr kwadratowy restauracji. Powyższa kwota uwzględnia nakłady na adaptację lokalu oraz jego wyposażenie.

 

Z doświadczenia firmy wynika jednak, iż tę kwotę można znacząco zmniejszyć, angażując się w szczegóły powstawania lokalu i dokładnie nadzorując proces inwestycyjny. Dużo zatem zależy od samego biorcy licencji.

 

Minimalna kwota, którą powinien dysponować biorca licencji to 200 000 zł. Pozostałą kwotę może pomóc sfinansować BIOWAY w formie dotacji, kredytu lub leasingu.

 

W przypadku braku wystarczających środków należy posiadać zdolność kredytową, oraz zabezpieczenie ewentualnego kredytowania.

Oczekiwania sieci względem potencjalnych lokalizacji barów BIOWAY:

  • miasta powyżej 80 tys. mieszkańców;
  • lokalizacje przy głównych ulicach handlowych. Mogą to być zarówno ruchliwe ciągi piesze, jak i główne ciągi ruchu kołowego;
  • lokalizacje w centrach handlowych (galerie posiadające przynajmniej 100 lokali handlowych);
  • optymalna powierzchnia lokalu to ulicznego to 150 do 200 m²;
  • optymalna powierzchni lokalu położonego w strefie food cort galerii handlowej to 50-60 m²;
  • mile widziane są lokalizacje narożne.

 

Sieć preferuje posiadanie lokalu na podstawie umowy najmu lub dzierżawy na okres określony - przynajmniej 10 lat.

 

Oceń artykuł:

Średnia ocen: 3.35

Udostępnij artykuł:

Co jest kluczowe w szkoleniu franczyzobiorcy Co jest kluczowe w szkoleniu franczyzobiorcy
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO

Sprawdź też inne pomysły na biznes

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem