zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Dżemy i konfitury z naturalnych składników

Z mirabelki, z dzikiej róży, z jarzębiny, jagodowe, porzeczkowe – dżemy i konfitury z naturalnych składników to prawdziwa bomba witamin i składników naturalnych, występujących w owocach. To także naprawdę dobry pomysł na biznes na wsi. W czasach, gdy produkty ekologiczne są poszukiwane i doceniane jak nigdy wcześniej – dżemy i konfitury z naturalnych składników będą się cieszyły sporym powodzeniem. Ludzie mają dość stojących na sklepowych półkach produktów cukrowych z małym dodatkiem owoców. Mieszkasz na wsi? Potrafisz robić dżemy i konfitury? Masz dostęp do swoich owoców? Wykorzystaj modę na robienie przetworów i zrealizuj naprawdę dobry pomysł na biznes – zatrzymuj smaki lata w słoiczkach.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Czy robienie przetworów może być pomysłem na dobry biznes?
  • Jak poznać inne pomysły na biznes sprawdź tutaj.
  • Jak zadbać o wzrost swojego biznesu w oparciu o franczyzę sprawdź tutaj.

- Doskonale pamiętam spiżarnię babci wypełnioną słoikami z domowymi przetworami – mówi pani Barbara, sprzedająca dżemy i konfitury z naturalnych składników. – Było ich mnóstwo, a każdy starannie postawiony, od największych do najmniejszych. Każdy też pieczołowicie opisany przez moją babcię. Pamiętam też smak tych dżemów i konfitur – już na zawsze będzie kojarzył mi się z dzieciństwem. Babcia mieszkała na wsi, w domu z pięknym owocowym ogrodem. Odziedziczyła go najpierw moja mama, a potem ja – a wraz z domem i ogrodem mnóstwo cennych babcinych przepisów na pyszne dżemy i konfitury. Nie pracowałam zawodowo. Zajmowałam się dziećmi. Wpadłam na pomysł, aby z robienia dżemów i konfitur z naturalnych składników zrobić pomysł na biznes. Udało się.

Pomysł na biznes…bez konserwantów  

Pani Barbara zapewnia, że robienie i sprzedaż naturalnych dżemów i konfitur to naprawdę opłacalny i dobry pomysł na biznes na wsi. Tym bardziej, gdy ktoś posiada swój ogród i pasję do robienia przetworów.

- Porzeczki, czereśnie, truskawki, jeżyny, śliwki, brzoskwinie, morele, dzika róża, aronia, borówka – to właśnie z tych skarbów dostępnych w wiejskich ogrodach można stworzyć te pyszności – mówią prowadzący ten pomysł na biznes na wsi. – Oczywiście robiąc je na sprzedaż trzeba mieć także smak i umiejętność łączenia owoców – słodkich z tymi cierpkimi itp. Klienci chcą nie tylko produktów zdrowych, ale i smacznych.

Branża ekologicznej żywności jest staje się obecnie jedną z niewielu branż odnotowujących ciągły wzrost na całym świecie, a od kilkunastu lat również w Polsce. Dżemy i konfitury z naturalnych składników mogą więc stanowić naprawę dobry pomysł na biznes na wsi. Tym bardziej, że stare, babcine receptury są obecnie na wagę złota, zwłaszcza w tych czasach, w których z sentymentem, ale i …pokorą wraca się do tradycyjnych przepisów i docenia się wszystko to, co domowe, robione własnym rękoma i z własnych składników.

- Coraz częściej nasi klienci mówią nam, że kupują nasze produkty w myśl zasady „Jesteś tym, co jesz” – mówią prowadzący ten pomysł na biznes. – Coraz więcej też ludzi chce żyć ekologicznie, zdrowo, korzystać z tego, co dała natura. Trafiają do nas. Mają pewność, że zawartość każdego słoiczka jest w 100% naturalna, nie ma w niej żadnej chemii.

Dżemy i konfitury uwielbiają przede wszystkim dzieci – w procesie produkcji tych przetworów nie może być więc żadnych…kompromisów.

- Bardzo dużo rodziców zamawia u nas produkty dla swoich dzieci – mówią prowadzący ten pomysł na biznes na wsi. – Nie każde dziecko lubi świeże owoce. Dżemy i konfitury z naturalnych składników są więc dla nich alternatywą. Poza tym zamawiają u nas okoliczne przedszkola i szkoły. Naprawdę nie narzekamy na brak zamówień. W okresie świąt klienci kupują pięknie zapakowane słoiczki, aby obdarować nimi najbliższych.

Pomysł na biznes oparty o rozporządzenia i regulacje

Jak przypominają jednak realizujący ten pomysł na biznes na wsi - dżemy i konfitury z naturalnych składników trzeba mieć gdzie produkować.

- Własna kuchnia może z czasem nie wystarczać – mówią i przypominają także - Sprzedaż produktów przetworzonych wymaga rejestracji działalności gospodarczej, zarejestrowania i zatwierdzenia swojego zakładu u Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Ponadto produkcja i sprzedaż żywności podlega inspekcji sanitarnej i przepisom sanitarnym dotyczącym higieny środków spożywczych.

Oczywiście w gospodarstwach rolnych można prowadzić produkcję żywności, w tym dżemy i konfitury z naturalnych składników. Warto jednak mieć na uwadze, że „nie może to być jednak produkcja na szeroką skalę, a sprzedaż produktów może się odbywać tylko i wyłącznie na drodze bezpośredniej sprzedaży konsumentom, okolicznym stołówkom lub lokalnym małym sklepom w obrębie województwa, w którym żywność ta jest produkowana.”

Poza tym prowadzący ten pomysł na biznes na wsi przypominają, że „produkcja żywności pochodzenia niezwierzęcego odbywa się z wykorzystaniem własnych upraw w takich ilościach, które pozwalają przeprowadzić produkcję zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny żywności.” W takich warunkach mogą być produkowane np. właśnie dżemy i konfitury.  

Produkcję żywności – w tym dżemy i konfitury z naturalnych składników - we własnym gospodarstwie regulują wszelkiego rodzaju rozporządzenia - Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 z dnia 28.01.2018 oraz dwie ustawy, jedna z dnia 25.08.2006 dotycząca bezpieczeństwa żywności oraz żywienia i druga z dnia 16.12.2005 dotycząca produktów odzwierzęcych.

Dla wszystkich, którzy w przyszłości będą chcieli realizować ten pomysł na biznes na wsi:

  • „budynki i pomieszczenia gospodarstwa powinny spełniać odpowiednie wymogi;
  • w trakcie produkcji trzeba stosować tzw. dobre praktyki (stosowanie ustalonej i stałej procedury wytwarzania poszczególnych produktów);
  • surowce, które są wykorzystywane do produkcji, również powinny spełniać odpowiednie wymagania;
  • powinien być stosowany odpowiedni sprzęt, który musi być skutecznie dezynfekowany, czyszczony;
  • pozostałości niezużyte w trakcje produkcji powinny być odpowiednio utylizowane;
  • wszyscy mający kontakt z żywnością powinni mieć ważne badania sanitarno-epidemiologiczne pozwalające na pracę przy produkcji żywności.”

Warto też przypomnieć, że szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych reguluje Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2003 r. Natomiast Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw dotyczą osób prowadzących produkcję / przetwarzanie żywności w warunkach domowych z przeznaczeniem do wprowadzenia do obrotu z zastrzeżeniem, że produkcja / przetwarzanie tej żywności będzie prowadzona w obrębie przestrzeni mieszkalnych. Pojęcie warunków domowych oznacza możliwość wytworzenia takiej ilości żywności, którą można wyprodukować z zachowaniem zasad bezpieczeństwa żywności i higieny w kuchni domowej z wykorzystaniem sprzętu i artykułów gospodarstwa domowego.

Oceń artykuł:

Średnia ocen: 3.36

Udostępnij artykuł:

Jakim kapitałem dysponują osoby chcące rozpocząć działalność franczyzową Jakim kapitałem dysponują osoby chcące rozpocząć działalność franczyzową
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO

Sprawdź też inne pomysły na biznes

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem