Piekarnia - ciastkarnia - pomysł na biznes z TOP 50
Czy warto poprowadzić własną piekarnię-ciastkarnię? Czy jest to dobry pomysł na biznes? A jeśli zdecydujemy się na taką firmę, to z jakimi wyzwaniami musimy się zmierzyć? Swoimi doświadczeniami w tej kwestii podzielił się z nami Leszek Meler, właściciel piekarni-ciastkarni Meler w Pelplinie.
Piekarnia-ciastkarnia Meler od momentu powstania stanowi prężnie rozwijającą się firmę, która obecnie ma swoje sklepy w Pelplinie, Skórczu oraz po dwie placówki firmowe w Starogardzie Gdańskim i Tczewie.
– Ciastkarstwo i piekarnictwo to trudny temat – mówi Leszek Meler, właściciel pelplińskiej piekarni. – Rynek jest już właściwie przepełniony. Kłopotem jest również stała migracja ludzi z kraju. W konsekwencji brakuje osób odpowiednio wykształconych. Coraz więcej młodych ludzi traktuje swoją profesję bardzo swobodnie, trudno ich zdyscyplinować. Równie ważną kwestią jest uprzemysłowienie tego rzemiosła. Metody tradycyjne – te prawdziwe, w których wypieki przygotowywane są ręcznie – tracą na wartości i stają się nierentowne.
Wymagające profesje
Jeżeli ktoś chce poprowadzić własną piekarnię-ciastkarnię, to musi się do tego profesjonalnie przygotować.
Więcej przeczytasz na stronie: https://dobrepomyslynabiznes.pl/pomysl-na-biznes-piekarnia-ciastkarnia.
Sprawdź też inne pomysły na biznes