Pomysł na biznes... piekarnia - ciastkarnia
Czy warto poprowadzić własną piekarnię ? ciastkarnię? To dobry pomysł na biznes? A jeżeli już zdecydujemy się na taką firmę, to z jakimi wyzwaniami musimy się zmierzyć? Swoimi doświadczeniami w tej kwestii podzielił się z nami Leszek Meler, właściciel Piekarni Ciastkarni Meler w Pelplinie.
Tekst Krystyna Paszkowska Piekarnia Ciastkarnia ?Meler?, od momentu powstania stanowi prężnie rozwijającą się firmę, która w chwili obecnej dysponuje sklepami w: Gdańsku, Gniewie, Pelplinie, Skórczu oraz po dwie placówki firmowe w Starogardzie Gdańskim i Tczewie. ? Ciastkarstwo, piekarnictwo, to trudny temat ? mówi Leszek Meler, właściciel pelplińskiej piekarni. ? Rynek jest właściwie już zapchany. Problemem jest również stała migracja ludzi z kraju. W efekcie brakuje odpowiednio wykształconych. Coraz więcej młodych ludzi traktuje swoją profesję lightowo. Trudno ich zdyscyplinować. Równie ważną kwestią jest uprzemysłowienie tego rzemiosła. Metody tradycyjne ? te ?prawdziwe?, gdzie wypieki przygotowywane są ręcznie tracą na wartości, na rentowności.
Wymagające profesje
Jeżeli ktoś chce poprowadzić własną ciastkarnię-piekarnię, to musi się do tego profesjonalnie przygotować. Zawody: cukiernik, kucharz, piekarz to wymagające profesje. Pan Leszek doświadczenie w tej branży zdobywał od 1977 roku. Własną firmę założył dopiero kiedy uznał, że dobrze poznał swój fach w 1999 roku. Leszek Meler nie kryje, że obecnie sytuacja na rynku nie jest jasna. ? W przepisach występuje sporo zawiłości ? mówi właściciel ciastkarni. ? Tak naprawdę, to nie wiemy gdzie my jesteśmy. Jeszcze w Polsce, czy już w Unii Europejskiej? A prawda jest taka, że na rozdrożu. Jest nadzieja, że po kilku latach sytuacja się ?sklaruje?, a klientela nie tylko dojrzeje do tematu zdrowej żywności, ale i do tego że cena dobrego towaru musi być wyższa. Tego po prostu wymaga technologia.
Finansowe wyzwanie
A jak wygląda branża cukiernicza od strony ekonomicznej? ? Trudno określić kwotę potrzebną na otwarcie cukierni ? mówi Leszek Meler.- Jaką byśmy nie podali, to może być ona i tak nieadekwatna do potrzeb. Jeżeli ktoś jest operatywny , twórczy, to piec o podobnej wydajności kupi za przykładowo 20 tys. zł, a inny wyda na taki zakup i 100 tys. zł. W przypadku ubijarki do mieszania mas trzeba będzie wydać od kilku do kilkunastu tysięcy złotych. Podobnie kształtują się ceny wałkowarek do ciasta. To oczywiście jedynie te główne pozycje jeśli chodzi o wyposażenie stanowisk pracy.
Restrykcyjne obwarowania
Zanim zdecydujemy się na poprowadzenie ciastkarni trzeba też dokładnie poznać wymagania zwłaszcza te sanitarne. Produkcja żywności jest objęta szczególnie restrykcyjnymi obwarowaniami. Szczegółowe zapisy są dostępne w dwóch dokumentach: ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. oraz w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady WE nr 852/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Trzeba też pamiętać, że każdy pracownik pracujący z żywnością musi mieć aktualną książeczkę zdrowia (wydaje ją Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna).
Skuteczna promocja
Istotną kwestią jest dobrze dobrana kadra. ? Szef musi być błyskotliwy, rzutki, otwarty na nowe trendy ? podkreśla właściciel. ? Oferta musi być poszerzana. Trzeba zadbać o ?widoczność? firmy. Trzeba uczestniczyć w targach, pokazach. Każdy udział w konkursach, to znak, że dzieje się coś dobrego. Promocja firmy jest ważna. Do tego mądra współpraca z konkurencją. Konkurencja występuje na całym świcie, we wszystkich branżach, tylko słowo ?konkurencja? musimy dobrze rozumieć. Przy dojrzałej konkurencji wszyscy mogą się rozwijać, a w przypadku ?niedojrzałej? będą zakłady upadać. Każda branża będzie upadała. Konkurować na rynku trzeba po prostu mądrze.
Wysoka jakość i bogata oferta
Leszek Meler, właściciel Piekarni Ciastkarni Meler w Pelplinie - Dokładamy najwyższych starań, aby produkty sygnowane logiem ?Meler? trafiające na stoły naszych klientów w pełni satysfakcjonowały i wyróżniały się najwyższą jakością. Ponadto niezmiennymi od lat priorytetami funkcjonowania Piekarni Ciastkarni ?Meler? są: hołdowanie zasadom uczciwej konkurencji oraz kulturalne i życzliwe traktowanie klienta. Od wielu lat wyroby są doceniane przez klientów, a przyznawane nagrody są tylko potwierdzeniem jakości i smaku naszych produktów. Nasze torty, ciasta i pieczywo zawsze robimy z pasją? Osiągnięcia: Smakołyk Święta Chleba ? 2010 Akt nadania tytułu HIT 2008 Wyróżnienie ? Smakołyk Święta Chleba ? 2006 Nagroda Mestwina za rok 2005 Smakołyk Jubileuszowego Święta Chleba ? 2005 Europejski Smakołyk Jarmarku św. Dominika 2004
Sprawdź też inne pomysły na biznes