zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Pomysł na biznes... piekarnia - ciastkarnia

Czy warto poprowadzić własną piekarnię ? ciastkarnię? To dobry pomysł na biznes? A jeżeli już zdecydujemy się na taką firmę, to z jakimi wyzwaniami musimy się zmierzyć? Swoimi doświadczeniami w tej kwestii podzielił się z nami Leszek Meler, właściciel Piekarni Ciastkarni Meler w Pelplinie.

  Tekst Krystyna Paszkowska   Piekarnia Ciastkarnia ?Meler?, od momentu powstania stanowi prężnie rozwijającą się firmę, która w chwili obecnej dysponuje sklepami w: Gdańsku, Gniewie, Pelplinie, Skórczu oraz po dwie placówki firmowe w Starogardzie Gdańskim i Tczewie. ? Ciastkarstwo, piekarnictwo, to trudny temat ? mówi Leszek Meler, właściciel pelplińskiej piekarni. ? Rynek jest właściwie już zapchany. Problemem jest również stała migracja ludzi z kraju. W efekcie brakuje odpowiednio wykształconych. Coraz więcej młodych ludzi traktuje swoją profesję lightowo. Trudno ich zdyscyplinować. Równie ważną kwestią jest uprzemysłowienie tego rzemiosła. Metody tradycyjne ? te ?prawdziwe?, gdzie wypieki przygotowywane są ręcznie tracą na wartości, na rentowności.  

Wymagające profesje

  Pomysł na biznes - piekarnia ? ciastkarniaJeżeli ktoś chce poprowadzić własną ciastkarnię-piekarnię, to musi się do tego profesjonalnie przygotować. Zawody: cukiernik, kucharz, piekarz to wymagające profesje. Pan Leszek doświadczenie w tej branży zdobywał od 1977 roku. Własną firmę założył dopiero kiedy uznał, że dobrze poznał swój fach w 1999 roku. Leszek Meler nie kryje, że obecnie sytuacja na rynku nie jest jasna. ? W przepisach występuje sporo zawiłości ? mówi właściciel ciastkarni. ? Tak naprawdę, to nie wiemy gdzie my jesteśmy. Jeszcze w Polsce, czy już w Unii Europejskiej? A prawda jest taka, że na rozdrożu. Jest nadzieja, że po kilku latach sytuacja się ?sklaruje?, a klientela nie tylko dojrzeje do tematu zdrowej żywności, ale i do tego że cena dobrego towaru musi być wyższa. Tego po prostu wymaga technologia.  

Finansowe wyzwanie

  A jak wygląda branża cukiernicza od strony ekonomicznej? ? Trudno określić kwotę potrzebną na otwarcie cukierni ? mówi Leszek Meler.- Jaką byśmy nie podali, to może być ona i tak nieadekwatna do potrzeb. Jeżeli ktoś jest operatywny , twórczy, to piec o podobnej wydajności kupi za przykładowo 20 tys. zł, a inny wyda na taki zakup i 100 tys. zł. W przypadku ubijarki do mieszania mas trzeba będzie wydać od kilku do kilkunastu tysięcy złotych. Podobnie kształtują się ceny wałkowarek do ciasta. To oczywiście jedynie te główne pozycje jeśli chodzi o wyposażenie stanowisk pracy.  

Restrykcyjne obwarowania

  Pomysł na biznes - piekarnia ? ciastkarniaZanim zdecydujemy się na poprowadzenie ciastkarni trzeba też dokładnie poznać wymagania zwłaszcza te sanitarne. Produkcja żywności jest objęta szczególnie restrykcyjnymi obwarowaniami. Szczegółowe zapisy są dostępne w dwóch dokumentach: ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. oraz w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady WE nr 852/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Trzeba też pamiętać, że każdy pracownik pracujący z żywnością musi mieć aktualną książeczkę zdrowia (wydaje ją Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna).  

Skuteczna promocja

  Istotną kwestią jest dobrze dobrana kadra. ? Szef musi być błyskotliwy, rzutki, otwarty na nowe trendy ? podkreśla właściciel. ? Oferta musi być poszerzana. Trzeba zadbać o ?widoczność? firmy. Trzeba uczestniczyć w targach, pokazach. Każdy udział w konkursach, to znak, że dzieje się coś dobrego. Promocja firmy jest ważna. Do tego mądra współpraca z konkurencją. Konkurencja występuje na całym świcie, we wszystkich branżach, tylko słowo ?konkurencja? musimy dobrze rozumieć. Przy dojrzałej konkurencji wszyscy mogą się rozwijać, a w przypadku ?niedojrzałej? będą zakłady upadać. Każda branża będzie upadała. Konkurować na rynku trzeba po prostu mądrze.  

Wysoka jakość i bogata oferta

Leszek Meler, właściciel Piekarni Ciastkarni Meler w Pelplinie - Dokładamy najwyższych starań, aby produkty sygnowane logiem ?Meler? trafiające na stoły naszych klientów w pełni satysfakcjonowały i wyróżniały się najwyższą jakością. Ponadto niezmiennymi od lat priorytetami funkcjonowania Piekarni Ciastkarni ?Meler? są: hołdowanie zasadom uczciwej konkurencji oraz kulturalne i życzliwe traktowanie klienta. Od wielu lat wyroby są doceniane przez klientów, a przyznawane nagrody są tylko potwierdzeniem jakości i smaku naszych produktów. Nasze torty, ciasta i pieczywo zawsze robimy z pasją?   Pomysł na biznes - piekarnia ? ciastkarnia Osiągnięcia: Smakołyk Święta Chleba ? 2010 Akt nadania tytułu HIT 2008 Wyróżnienie ? Smakołyk Święta Chleba ? 2006 Nagroda Mestwina za rok 2005 Smakołyk Jubileuszowego Święta Chleba ? 2005 Europejski Smakołyk Jarmarku św. Dominika 2004

Oceń artykuł:

Średnia ocen: 3.31

Udostępnij artykuł:

W jakich obszarach sieć powinna wspierać swoich franczyzobiorców W jakich obszarach sieć powinna wspierać swoich franczyzobiorców
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO

Sprawdź też inne pomysły na biznes

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem