zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Królem Bistro… Ziemniak

Chociaż na Kociewiu, a ściślej rzecz biorąc w Tczewie mieszkają dopiero od 2,5 roku, to już nie tylko poukładali swoje życie prywatne, ale i wytyczyli sobie cel w biznesie. Izabela Wieczorek i Mateusz Kulbacki, bo o nich mowa, otworzyli w grodzie Sambora bar, który swoje menu czerpie z kuchni mazurskiej. Bistro Ziemniak już ma swoich pierwszych stałych klientów.

Tekst i zdjęcia Krystyna Paszkowska - Postawiliśmy na kuchnię mazurską, gdyż z tego regionu pochodzimy – mówią Izabela i Mateusz. – Nasze menu nie jest zbyt bogate, ale wszystko co serwujemy jest ze świeżych produktów. Zrobiliśmy rozeznanie rynku i okazało się, że Tczewie nie ma żadnego lokalu, który serwowałby potrawy rodem z Mazur. Postanowiliśmy spróbować swoich sił. bistro1 Mateusz Kulbacki pracował w Niemczech, więc młodzi zdołali uzbierać część potrzebnych pieniędzy na otwarcie swojego lokalu. Reszta pochodzi z dotacji pozyskanej z Powiatowego Urzędu Pracy w Tczewie na rozpoczęcie działalności gospodarczej. – Na początek wystarczyło – mówią zadowoleni. bistro2pionNajwięcej problemów było ze znalezieniem odpowiedniego lokalu. Przez prawie 4 miesiące szukali lokalizacji dla swojego bistro. – To nawet nie była kwestia, że takich wolnych lokali nie ma, bo są, ale jak tylko właściciele słyszeli, że z przeznaczeniem na lokal gastronomiczny, to najczęściej od razu nam odmawiali. Tłumaczono nam, że w przypadku dań mocno aromatycznych, jak choćby kebaby, mieszkańcy mogliby narzekać na zapachy dochodzące z lokalu. W końcu jednak udało się nam znaleźć swoje lokum przy ul. Wojska Polskiego. Ten pasaż jest często uczęszczany. W pierwszym tygodniu już mieliśmy gości z Gdańska. Jak nam przyznali, przyjechali na naszą kiszkę ziemniaczaną. Zasmakowała im, chociaż przyznali, że jest całkiem inna od tej kaszubskiej – i pod względem smaku i z wyglądu. Potrawy w Bistro Ziemniak właściciele przygotowują sami, chociaż większość zadań w kuchni to domena pani Izabeli. Mateusz Kulbacki obsługuje gości oraz dowozi potrawy do klientów. bistro3Jak na razie wystrój wnętrz nie jest zbyt okazały, ale w lokalu chociaż jest skromnie, to stylowo. Nawiązaniem do nazwy bistro jest ekspozycja motywu przewodniego baru: ziemniaków. Ekspozycje roślinne z wykorzystaniem ziemniaków przygotowała florystka z tczewskiej pracowni florystycznej. Wyeksponowany został również kosz pełen ziemniaków. Całości dopełnia miła atmosfera i po proste smaczne, zdrowe i coraz bardziej rozpoznawalne na Kociewiu dania kuchni mazurskiej oraz rodem z Podlasia, jak soczewiaki (mama i babcia pana Mateusza pochodzą z tego regionu). bistro4koszWłaściciele bistro nie zapomnieli o reklamie swojego biznesu. Na początek – co prawda skromnie, ale jednak – przygotowali ulotki reklamowe, stronę – fanpages na facebooku  oraz baner. Baner, jak na razie, jeszcze nie został wywieszony, szukają dobrego miejsca na taką promocję.

Kontakt:

Lokal czynny od wtorku do niedzieli w godz. 11.00-18.00 Adres: Tczew, ul. Wojska Polskiego 34/1 Tel. 733 786 096

Przykładowe dania:

 

kopytkasoczewiaki babka ziemniaczanakiszka ziemniaczana

Oceń artykuł:

Średnia ocen: 3.37

Udostępnij artykuł:

Franczyza bez cięć odc.4 Franczyza bez cięć odc.4
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO

Sprawdź też inne pomysły na biznes

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem