Królem Bistro… Ziemniak
Chociaż na Kociewiu, a ściślej rzecz biorąc w Tczewie mieszkają dopiero od 2,5 roku, to już nie tylko poukładali swoje życie prywatne, ale i wytyczyli sobie cel w biznesie. Izabela Wieczorek i Mateusz Kulbacki, bo o nich mowa, otworzyli w grodzie Sambora bar, który swoje menu czerpie z kuchni mazurskiej. Bistro Ziemniak już ma swoich pierwszych stałych klientów.
Tekst i zdjęcia Krystyna Paszkowska - Postawiliśmy na kuchnię mazurską, gdyż z tego regionu pochodzimy – mówią Izabela i Mateusz. – Nasze menu nie jest zbyt bogate, ale wszystko co serwujemy jest ze świeżych produktów. Zrobiliśmy rozeznanie rynku i okazało się, że Tczewie nie ma żadnego lokalu, który serwowałby potrawy rodem z Mazur. Postanowiliśmy spróbować swoich sił. Mateusz Kulbacki pracował w Niemczech, więc młodzi zdołali uzbierać część potrzebnych pieniędzy na otwarcie swojego lokalu. Reszta pochodzi z dotacji pozyskanej z Powiatowego Urzędu Pracy w Tczewie na rozpoczęcie działalności gospodarczej. – Na początek wystarczyło – mówią zadowoleni. Najwięcej problemów było ze znalezieniem odpowiedniego lokalu. Przez prawie 4 miesiące szukali lokalizacji dla swojego bistro. – To nawet nie była kwestia, że takich wolnych lokali nie ma, bo są, ale jak tylko właściciele słyszeli, że z przeznaczeniem na lokal gastronomiczny, to najczęściej od razu nam odmawiali. Tłumaczono nam, że w przypadku dań mocno aromatycznych, jak choćby kebaby, mieszkańcy mogliby narzekać na zapachy dochodzące z lokalu. W końcu jednak udało się nam znaleźć swoje lokum przy ul. Wojska Polskiego. Ten pasaż jest często uczęszczany. W pierwszym tygodniu już mieliśmy gości z Gdańska. Jak nam przyznali, przyjechali na naszą kiszkę ziemniaczaną. Zasmakowała im, chociaż przyznali, że jest całkiem inna od tej kaszubskiej – i pod względem smaku i z wyglądu. Potrawy w Bistro Ziemniak właściciele przygotowują sami, chociaż większość zadań w kuchni to domena pani Izabeli. Mateusz Kulbacki obsługuje gości oraz dowozi potrawy do klientów. Jak na razie wystrój wnętrz nie jest zbyt okazały, ale w lokalu chociaż jest skromnie, to stylowo. Nawiązaniem do nazwy bistro jest ekspozycja motywu przewodniego baru: ziemniaków. Ekspozycje roślinne z wykorzystaniem ziemniaków przygotowała florystka z tczewskiej pracowni florystycznej. Wyeksponowany został również kosz pełen ziemniaków. Całości dopełnia miła atmosfera i po proste smaczne, zdrowe i coraz bardziej rozpoznawalne na Kociewiu dania kuchni mazurskiej oraz rodem z Podlasia, jak soczewiaki (mama i babcia pana Mateusza pochodzą z tego regionu). Właściciele bistro nie zapomnieli o reklamie swojego biznesu. Na początek – co prawda skromnie, ale jednak – przygotowali ulotki reklamowe, stronę – fanpages na facebooku oraz baner. Baner, jak na razie, jeszcze nie został wywieszony, szukają dobrego miejsca na taką promocję.
Kontakt:
Lokal czynny od wtorku do niedzieli w godz. 11.00-18.00 Adres: Tczew, ul. Wojska Polskiego 34/1 Tel. 733 786 096
Przykładowe dania:
Sprawdź też inne pomysły na biznes