Franczyza na zdrowie !
BIO - PIEKARZ – pieczywo bezglutenowe
Nie od dziś wiadomo, że sztuką jest wypiekanie chleba z naturalnych składników i na naturalnym zakwasie. Sztuką jest zrobić dobry chleb, bez glutenu.
Coraz więcej osób choruje na celiakię i nie toleruje białka znajdującego się w ziarnach zbóż (pszenicy, życie, pszenżycie, orkiszu i jęczmieniu, nawet w owsie), jednego z najbardziej uczulających składników pokarmowych, zwanych glutenem.
Na polskim rynku wciąż za mało piekarni oferuje swoim klientom pieczywo i inne wyroby bezglutenowe, a nieliczne istniejące twierdzą, że zapotrzebowanie na nie wciąż rośnie. Wprawdzie w marketach oferowane jest bezglutenowe pieczywo jednak – według konsumentów – jest ono suche, nijakie, bez smaku. W dodatku zawiera mnóstwo konserwantów, żeby jak najdłużej zachowało świeżość.
Dlatego też dobrym pomysłem na biznes będzie zaproponowanie „bezglutenowcom” pieczywa i innych wyrobów cukierniczych bez glutenu – ciast, ciasteczek i tortów. Można założyć mini-piekarnię, mini-piekarnię-cukiernię lub piekarnię w zależności od wielkości miasta lub zapotrzebowania lokalnej społeczności, ale także kawiarenkę, w której osoby chore na celiakię mogłyby wypić kawę lub sok przy pysznym bezglutenowym cieście. Można też prowadzić sprzedaż internetową – robić torty i ciasta na zamówienie.
Dobrze byłoby rozszerzyć swoją ofertę o sprzedaż nie tylko wyrobów bezglutenowych, ale także bezmlecznych dla nietolerujących laktozy, bezjajecznych, bez cukru i drożdży.
Dietę bez glutenu stosują także osoby zdrowe, które twierdzą, że sprzyja ona zachowaniu odpowiedniej wagi, poprawia samopoczucie i jest zdecydowanie zdrowsza, gdyż dzisiejsza pszenica jest całkiem inna od tej, z której wypiekały chleb nasze prababcie. Jest modyfikowana i „ulepszana”, aby była bardziej odporna na warunki atmosferyczne i grzyby.
Piekarnia oferująca wyroby bezglutenowe jest więc idealnym sposobem na biznes. Zdrowy biznes. Można skorzystać z opcji franczyzowej.
W kwietniu 2016 uruchomiona została Piekarnia Cukiernia z wyrobami bezglutenowymi.
Specjalizuje się w wypiekaniu zdrowego chleba bez glutenu na samym zakwasie bez użycia drożdży.
Wszystkie użyte składniki są najwyższej, możliwej jakości co potwierdza certyfikacja „Bio”
Chleby wysyłane są do klientów indywidualnych i sklepów w całej Polsce za pośrednictwem kuriera.
Badania wyrobów prowadzi laboratorium „Nuscana” z Poznania. Zakład jest też pod nadzorem Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Kędzierzynie Koźlu Pracownia bezglutenowa mieści się w Reńskiej Wsi w woj. opolskim w powiecie Kędzierzyn Koźle.
Certyfikację organiczną kontroluje jednostka certyfikująca „Bio Cert Małopolska” z Krakowa. Firma jest też pod kontrolą WIJHARS (Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych) w Opolu.
Wszystkie użyte mąki pochodzą z certyfikowanego rolnictwa ekologicznego.
Współpraca z firmą BIO-PIEKARZ jest możliwa poprzez zakup pieczywa firmy jako uzupełnienie swojej oferty w sklepach Firmowych Piekarń.
Kolejną możliwość daje umowa franczyzowa na utworzenie Pracowni Bezglutenowej na terenie franczyzobiorcy.
Wszelkie informacje uzyskać można bezpośrednio u franczyzodawcy.
Sprawdź też inne pomysły na biznes