zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Franczyza na zdrowie !

BIO - PIEKARZ – pieczywo bezglutenowe

Nie od dziś wiadomo, że sztuką jest wypiekanie chleba z naturalnych składników i na naturalnym zakwasie. Sztuką jest zrobić dobry chleb, bez glutenu.

 

Coraz więcej osób choruje na celiakię i nie toleruje białka znajdującego się w ziarnach zbóż (pszenicy, życie, pszenżycie, orkiszu i jęczmieniu, nawet w owsie), jednego z najbardziej uczulających składników pokarmowych, zwanych glutenem.

 

Na polskim rynku wciąż za mało piekarni oferuje swoim klientom pieczywo i inne wyroby bezglutenowe, a nieliczne istniejące twierdzą, że zapotrzebowanie na nie wciąż rośnie. Wprawdzie w marketach oferowane jest bezglutenowe pieczywo jednak – według konsumentów – jest ono suche, nijakie, bez smaku. W dodatku zawiera mnóstwo konserwantów, żeby jak najdłużej zachowało świeżość.

 

Dlatego też dobrym pomysłem na biznes będzie zaproponowanie „bezglutenowcom” pieczywa i innych wyrobów cukierniczych bez glutenu – ciast, ciasteczek i tortów. Można założyć mini-piekarnię, mini-piekarnię-cukiernię lub piekarnię w zależności od wielkości miasta lub zapotrzebowania lokalnej społeczności, ale także kawiarenkę, w której osoby chore na celiakię mogłyby wypić kawę lub sok przy pysznym bezglutenowym cieście. Można też prowadzić sprzedaż internetową – robić torty i ciasta na zamówienie.

 

Dobrze byłoby rozszerzyć swoją ofertę o sprzedaż nie tylko wyrobów bezglutenowych, ale także bezmlecznych dla nietolerujących laktozy, bezjajecznych, bez cukru i drożdży.

 

Dietę bez glutenu stosują także osoby zdrowe, które twierdzą, że sprzyja ona zachowaniu odpowiedniej wagi, poprawia samopoczucie i jest zdecydowanie zdrowsza, gdyż dzisiejsza pszenica jest całkiem inna od tej, z której wypiekały chleb nasze prababcie. Jest modyfikowana i „ulepszana”, aby była bardziej odporna na warunki atmosferyczne i grzyby.

 

Piekarnia oferująca wyroby bezglutenowe jest więc idealnym sposobem na biznes. Zdrowy biznes. Można skorzystać z opcji franczyzowej.

 

W kwietniu 2016 uruchomiona została Piekarnia Cukiernia z wyrobami bezglutenowymi.
Specjalizuje się w wypiekaniu zdrowego chleba bez glutenu na samym zakwasie bez użycia drożdży.

 

Wszystkie użyte składniki są najwyższej, możliwej jakości co potwierdza certyfikacja „Bio”

Chleby wysyłane są do klientów indywidualnych i sklepów w całej Polsce za pośrednictwem kuriera.

 

Badania wyrobów prowadzi laboratorium „Nuscana” z Poznania. Zakład jest też pod nadzorem Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Kędzierzynie Koźlu Pracownia bezglutenowa mieści się w Reńskiej Wsi w woj. opolskim w powiecie Kędzierzyn Koźle.

 

Certyfikację organiczną kontroluje jednostka certyfikująca „Bio Cert Małopolska” z Krakowa. Firma jest też pod kontrolą WIJHARS (Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych) w Opolu.

 

Wszystkie użyte mąki pochodzą z certyfikowanego rolnictwa ekologicznego.
 

Współpraca z firmą BIO-PIEKARZ jest możliwa poprzez zakup pieczywa firmy jako uzupełnienie swojej oferty w sklepach Firmowych Piekarń.

 

Kolejną możliwość daje umowa franczyzowa na utworzenie Pracowni Bezglutenowej na terenie franczyzobiorcy.

 

Wszelkie informacje uzyskać można bezpośrednio u franczyzodawcy.

 

 

Oceń artykuł:

Średnia ocen: 3.21

Udostępnij artykuł:

Czy długość szkolenia franczyzobiorcy ma znaczenie Czy długość szkolenia franczyzobiorcy ma znaczenie
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO

Sprawdź też inne pomysły na biznes

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem