10 pomysłów na franczyzę w granicach 60 tys. zł
„MEAT & FIT – SLOW FOOD" - sieć punktów gastronomicznych typu bistro
W menu Meat & Fit znajduje się szeroki wybór dań i przekąsek, m.in. burgery z wołowiną, szarpaną wieprzowiną, kurczakiem lub wegetariańskie, frytki z batatów lub belgijskie oraz sałatki, smoothies.
Informacje dla franczyzobiorcy:
- pomoc przy wyborze odpowiedniej lokalizacji;
- koordynacja wykonania kompletnego projektu technologicznego gotowego do odbioru w Sanepid oraz stałe wsparcie podczas remontu i adaptacji;
- dostęp do artykułów spożywczych produkowanych na wyłączność dla sieci „Meat & Fit" m.in. takich jak: mięso, świeżo wypiekane bułki, sosy, frytki belgijskie, przyprawy.
- Zapewnienie ciągłej logistyki dostaw około 80 % towarów spożywczych wraz z rabatami sieci i dostawą bezpośrednio do lokalu;
- procedury operacyjne oraz standardy działania i obsługi klienta;
- szkolenie franczyzobiorcy oraz personelu i przekazanie wszystkich receptur i technologii;
- wspólnie z franczyzobiorcą otwieramy lokal i pomagamy w pierwszych dniach działalności;
- bieżącą obsługę przez regionalnego opiekuna punktów gastronomicznych.
Przewidywana suma inwestycji:
Minimalna kwota inwestycji to około 30 tys. zł netto (remont, adaptacja oraz wyposażenie sali konsumpcyjnej) + około 30 tys. zł netto (sprzęt kuchenny i akcesoria).
Sprzęt kuchenny w kwocie około 30 tys. zł netto można nabyć w kredycie bankowym lub w leasingu (leasing dostępny jest dla osób prowadzących działalność gospodarczą od min. 3 miesięcy). W przypadku osób ubiegających się od dotację na start nowej firmy pomagamy przy wypełnieniu wniosków.
Finalna kwota inwestycji może być nieco wyższa i zależy głównie od stanu technicznego lokalu oraz od tego czy w lokalu była lub nie była gastronomia.
Istnieje możliwość zrobienia wstępnej koncepcji technologii wybranego lokalu przed podpisaniem umowy franczyzowej.
Wstępna koncepcja pozwoli franczyzobiorcy wraz z firmą remontową oszacować koszty adaptacji lokalu. Koszt wstępnej koncepcji technologii to 299 zł netto.
Opłaty:
Opłata wstępna: 3 tys. zł netto (Księga Standardów, przepisy kulinarne, szkolenia, koordynacja projektów, wizualizacja sali konsumpcyjnej, koordynacja remontu, pomoc w zamówieniach, uruchomienie lokalu).
Miesięcznie abonamenty do zewnętrznych partnerów około 350 zł (dedykowana muzyka bez opłat ZAIKS, systemy operacyjne IT itp.).
Opłata miesięczna franczyzowa oraz marketingowa określona w % od obrotu.
Podstawowe wymagania sieci:
- minimalna liczba mieszkańców – 20 tys.;
- punkt w łatwo dostępnej i widocznej lokalizacji, o dużym natężeniu ruchu pieszego, ulicach handlowych, przy dużych osiedlach lub w galeriach handlowych, witryny od strony ulicy;
- minimalna powierzchnia lokalu to 50 m² (zalecane 65-75 m²).
Od franczyzobiorcy nie jest wymagane doświadczenie w gastronomii.
Sprawdź też inne pomysły na biznes