Partner serwisu

Franczyza - to się opłaca!

Polski rynek franczyzy rośnie niezmiennie od ponad 10 lat, a w ostatnim roku znacznie przyśpieszył swój rozwój, goniąc za rynkami zachodnimi. Dlaczego warto przystąpić do sieci i jakie koszty są z tym związane? Swój biznes ocenia Andrzej Bartoszek, franczyzobiorca, właściciel trzech lokali sieci Da Grasso.

 

Jakie koszty należy ponieść decydując się na rozpoczęcie biznesu franczyzowego? Od czego zależna jest ich wysokość?

  Pomysł na biznes - Andrzej BartoszekKoszty związane z biznesem franczyzowym możemy podzielić na dwie kategorie ? koszty związane z uruchomieniem lokalu i koszty stałe, związane z jego funkcjonowaniem. Średnia wartość inwestycji mieści się w przedziale 200 ? 350 tyś. zł. Koszty zależne są oczywiście od wielkości i położenia lokalu, a także od sprzętu, który właściciel zdecyduje się zakupić. Do tej kwoty należy doliczyć jednorazową opłatę licencyjną w wysokości 12 tys. zł oraz comiesięczną (płatną od drugiego miesiąca działalności) opłatę franczyzową. Jej wysokość to, w zależności od zakresu współpracy 1,1 ? 1,85 tyś. zł. Podejmując współpracę z Da Grasso, mogłem liczyć na pełne i kompleksowe wsparcie w postaci Opiekuna Franczyzobiorcy, który towarzyszył mi od momentu podjęcia decyzji o otwarciu lokalu.  

Jaka jest potencjalna rentowność takiego przedsięwzięcia?

  Rentowność przedsięwzięcia zależy od wielu czynników. Da Grasso szacuje, że średni wzrost przychodów dla wszystkich franczyzobiorców, którzy rozpoczęli już działalność wyniesie około 30% do końca 2014 roku. Trzeba jednak pamiętać, że dochody te zależne są w głównej mierze od lokalizacji, miejscowej społeczności, a przede wszystkim od sposobu zarządzania lokalem. Ważnym elementem jest także to, jak długo lokal istnieje.  

Jak wyglądają początki rozpoczętej działalności?

  Pomysł na biznes - Franczyza Na początku zmagałem się z kłopotami osoby inwestującej w gastronomię. Dobranie odpowiedniego zespołu, zdobycie odpowiednich pracowników i przeprowadzenie serii szkoleń wymaga dużo pracy. Ponadto ciągła dbałość o dostępność dań z karty i koordynacja działalnością całego lokalu są wyzwaniem. Rozpoczęcie działalności wiąże się z bardzo ograniczoną ilością czasu na odpoczynek. Oczywiście nie oznacza to, że właściciel spędza w pracy po 15 godzin dziennie, ale mając swój biznes myślami jest ciągle z nim. Dużym ułatwieniem jest wsparcie sieci i dedykowanego opiekuna. Dzięki nim mogę skupić się na rozwoju swojej firmy.  

Jak długo trwa okres inwestowania i kiedy widoczne stają się pierwsze zyski? -Pierwsze "pół roku" to tylko ponoszenie wydatków?

  Pomysł na biznes - FranczyzaOkres inwestowania w lokal to proces ciągły. Największe koszty, które trzeba ponieść, to te związane z otwarciem lokalu. W każdym kolejnym miesiącu użytkowania, tak jak w domu, należy zainwestować w dopracowanie wyglądu czy wymianę sprzętu. Te koszty są jednak znacznie niższe od tych, które należy ponieść na początku rozpoczęcia działalności. Ciężko jest jednoznacznie określić kiedy restauracja zaczyna przynosić zysk. Może być to okres od jednego do nawet kilku miesięcy. Wszystko zależy od dynamiki wzrostu obrotu i opłat stałych, związanych z prowadzeniem lokalu. Mam tu na myśli opłatę za prąd, czynsz czy wypłaty dla pracowników. Przy bardzo niskich kosztach i dobrym marketingu, już od pierwszego miesiąca można czerpać zyski z prowadzenia lokalu. W moim przypadku koszty prowadzenia restauracji były bardzo duże, a pierwsze zyski, pomimo dużego obrotu, pojawiły się dopiero po siedmiu miesiącach. Na szczęście, nie zmienia to faktu, że wykorzystanie znanego brandu to oszczędność czasu i pieniędzy, które musiałbym zainwestować w przypadku budowania nowej marki.  

Po jakim okresie trwania działalności koszty związane z jej rozpoczęciem minimalizują się?

  Minimalizacja kosztów to kwestia dobrego zarządzania. Już w pierwszym miesiącu działalności można tak zaplanować swoje wydatki i określić potrzeby lokalu, aby na kilka następnych miesięcy było zapewnione wszystko to, co potrzebne jest do funkcjonowania restauracji. Trzeba jednak zawsze liczyć się z dodatkowymi wydatkami, powiązanymi z ewentualnym wzrostem obrotów. Rosnące koszty związane z działalnością lokalu wiążą się z wyższymi zyskami. Czasem trzeba zainwestować, żeby jeszcze więcej zyskać.  

Czy uważa Pan, że biznes franczyzowy jest opłacalny?

  Franczyza - pomysł na biznesOczywiście, że tak. Franczyza to opcja dla osoby, która chce prowadzić swój biznes, posiada środki finansowe i chce się związać ze sprawdzonym brandem. To bezpieczne rozwiązanie, dzięki któremu możemy uniknąć ewentualnego ryzyka związanego ze złym wyborem, co często zdarza się tym, którzy zainwestowali duże nakłady finansowe w niepewne biznesy. Co ciekawe, wiele ze znanych marek działa na rynku na zasadzie współpracy franczyzowej z Siecią, a większość z ich klientów nie ma o tym pojęcia.  

Czy może Pan powiedzieć, że koszty związane z rozpoczęciem działalności poniesione przez Pana w momencie rozpoczynania biznesu zwróciły się?

  Zdecydowanie tak. Oczywiście musiałem poczekać na to pewien okres czasu, jak w każdym biznesie. Śmiało mogę powiedzieć, że zależało to w dużej mierze od poniesionych na początku działalności nakładów finansowych. Jednak przy wsparciu Sieci, dobrym zarządzaniu, marketingu i wysokiej jakości obsługiwania oraz posiłków można o zwrot być spokojnym. Zaczynałem swoją działalność od prowadzenia jednego lokalu. Dzisiaj mam ich już trzy. Z całą pewnością mogę stwierdzić, że Da Grasso to był dobry wybór.   Pomysł na biznes - Franczyza

Katalog Franczyz

Sprawdź gotowe pomysły