Zdrowa żywność- sprawdź czy to się opłaca

Praca, szybkie jedzenie w mieście, dom, praca, szybkie jedzenie... W którymś momencie już wiemy, że organizm kiedyś się zbuntuje. Zastanawiamy się więc nad zmianą diety, ale to wymaga czasu, którego brakuje. Możemy więc skorzystać z cateringu... Dziś podpowiadamy, jak można wykorzystać zdrową żywność w celach zarobkowych.

 Pierwsze pytanie, które się tutaj nasuwa jest zawsze takie samo: czy będzie się opłacać? - Rynek cateringu dietetycznego jest świeży, więc takie produkty sprzedają się - mówi Ewa Połchowska-Nowak, dyrektor ds. handlowych firmy Na Zdrowie, ale zastrzega, że najlepsze na taką działalność są duże miejscowości, a ideale te, które mają już około 150 tysięcy mieszkańców. - W małych miejscowościach może jeszcze nie być takiego zapotrzebowania. Kwestią czasu jest nauczenie ludzi, że jest to fajny produkt- mówi. Jednak wszystko zależy od typu aglomeracji. Czasami miasto jest małe, a mieszkańcy bogaci.  

Wybieramy lokal

  Na taką działalność potrzeba około 70-metrowego lokalu, aczkolwiek na start można wykorzystać mniejszy, a o zmianie pomyśleć, gdy firma będzie się rozwijać. Catering jest na tyle specyficzną działalnością, że umiejscowienie lokalu nie ma większego znaczenia. Nasz produkt i tak dowozimy do klienta, więc jeśli zlokalizujemy punkt na uboczu miasta będziemy ponosić niższe koszty. Każdy lokal musi oczywiście spełniać określone wymagania związane z pracą przy żywności, a więc zostać odebrany przez sanepid, a jeśli jest nowy albo prowadzona była w nim inna działalność, chociażby sklep spożywczy to musi spełniać wymagania związane z przepisami przeciwpożarowymi, itp.  

Liczymy koszty

  Jak w każdym przypadku żeby coś wyjąć najpierw trzeba zainwestować. W taką działalność trzeba zainwestować około 30-50 tysięcy zł. 30 tysięcy zł wymaga przystosowanie lokalu do działalności związanej z cateringiem i zakupem niezbędnego wyposażenia. Do tego dochodzi pierwsze zatowarowanie spożywcze i opłaty biurowe związane z rozpoczęciem działalności. Jeśli skorzystamy np. z franczyzy, co umożliwia sieć Na zdrowie dochodzi jeszcze 15 tysięcy kosztów związanych z opłatą licencyjną. - Na tę sumę składa się i opłata i wdrożenie całego systemu oraz przeszkolenie- mówi Ewa Połchowska-Nowak. Potem dochodzą nam koszty lokalu, niezbyt wysokie biorąc pod uwagę wynajęcie lokalu na obrzeżach, koszty personelu oraz mediów.  

A potem liczymy zarobki

  - Jeśli działalność idzie od początku dobrze nasi franczyzobiorcy wychodzą na zero już po miesiącu - dwóch miesiącach działalności, natomiast zwrot z inwestycji przewidujemy, zależnie jak się wszystko rozwinie do pół roku maksymalnie- mówi dyrektor Na Zdrowie. W dużych miastach liczba klientów takich produktów miesięcznie może dojść - i dochodziła w niektórych firmach - do 200. Przy 100-150 klientach przychody mogą być rzędu 150 tysięcy zł, a dochód netto około 50 tysięcy zł.   Pamiętajmy, że podporządkowanie tego co jemy diecie jest modne, a naszego produktu nie kierujemy tylko do osób, które chcą schudnąć. Dieta może być zaprojektowana dla osoby, która chce przytyć, dla sportowca, osoby, która ma np. cukrzycę i lepiej będzie, gdy pewne składniki ze swojego jadłospisu wyeliminuje. - Ludzie są coraz bardziej świadomi- dodaje Ewa Połchowska-Nowak, - a nie mając czasu mogą skorzystać właśnie z takich usług.   (aw)  

Odżywiajmy się zdrowo

Ewa Połchowska-Nowak, dyrektor ds. handlowych firmy Na ZdrowieW dzisiejszych czasach mimo wiedzy ciężko jest spożywać regularne pełnowartościowe posiłki. Mamy coraz mniej czasu na gotowanie. Z pomocą przychodzi catering dietetyczny. Na podstawie wywiadu żywieniowego, który przeprowadza dietetyk ustalona zostaje odpowiednia dieta. Kryterium jej ustalania to nie tylko doraźny cel, ale również styl życia, stan zdrowia i preferencje smakowe. Przeszkoleni kucharze przygotowują posiłki z wysokiej jakości produktów, które są dostarczane codziennie do domu lub pracy. Wtedy poza wodą nie trzeba już robić innych zakupów, unikamy więc błędów dietetycznych i podjadania. Korzystając z cateringu dietetycznego uczymy się prawidłowych nawyków żywieniowych, reakcji swojego organizmu na określone produkty, a przy okazji czerpiemy pomysły na interesujące i urozmaicone dietetyczne potrawy. Problemy zdrowotne takie jak cukrzyca, alergie pokarmowe czy podwyższony poziom cholesterolu we krwi powodują znaczne utrudnienia w zaplanowaniu prawidłowej diety jak i w przygotowaniu odpowiedniego jedzenia. Ponieważ specyficzne odżywianie wymaga dużo czasu, umiejętności i wiedzy z zakresu dietetyki, oferta cateringowa skierowana jest również dla osób, które chcą poprawić swój stan zdrowia. Na zdrowie jest pierwszą w Polsce franczyzodawcą, który oferuje możliwość rozwinięcia cateringu dietetycznego. Ludzie są coraz bardziej świadomi, że jesteśmy tym co jemy i dzięki temu uczymy ich tez zdrowych nawyków żywieniowych, więc nasi klienci wracają.

Ewa Połchowska-Nowak, dyrektor ds. handlowych firmy Na Zdrowie  

 

KOSZT INWESTYCJI Przystosowanie lokalu, wyposażenie: 30 000 Pierwszy towar: 5 000 Licencja w przypadku franczyzy, wdrożenie systemu, przeszkolenie: 15 000 Miesięczne koszty stałe Wynagrodzenie kucharza: 2000 Wynagrodzenie dietetyka: 2000 Dostawcy, artykuły spożywcze, opakowania: 7000-14000 Energia, woda, gaz: 400-600 Marketing: 500 Czynsz za lokal: 1500 Generowane przychody do 150 000 zł

Tekst: Krystyna Paszkiewicz 

Katalog Franczyz

Sprawdź gotowe pomysły

Pollini
MSC Alkohole