zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Zdrowa żywność- sprawdź czy to się opłaca

Praca, szybkie jedzenie w mieście, dom, praca, szybkie jedzenie... W którymś momencie już wiemy, że organizm kiedyś się zbuntuje. Zastanawiamy się więc nad zmianą diety, ale to wymaga czasu, którego brakuje. Możemy więc skorzystać z cateringu... Dziś podpowiadamy, jak można wykorzystać zdrową żywność w celach zarobkowych.

Pierwsze pytanie, które się tutaj nasuwa jest zawsze takie samo: czy będzie się opłacać? - Rynek cateringu dietetycznego jest świeży, więc takie produkty sprzedają się - mówi Ewa Połchowska-Nowak, dyrektor ds. handlowych firmy Na Zdrowie, ale zastrzega, że najlepsze na taką działalność są duże miejscowości, a ideale te, które mają już około 150 tysięcy mieszkańców. - W małych miejscowościach może jeszcze nie być takiego zapotrzebowania. Kwestią czasu jest nauczenie ludzi, że jest to fajny produkt- mówi. Jednak wszystko zależy od typu aglomeracji. Czasami miasto jest małe, a mieszkańcy bogaci.  

Wybieramy lokal

  Na taką działalność potrzeba około 70-metrowego lokalu, aczkolwiek na start można wykorzystać mniejszy, a o zmianie pomyśleć, gdy firma będzie się rozwijać. Catering jest na tyle specyficzną działalnością, że umiejscowienie lokalu nie ma większego znaczenia. Nasz produkt i tak dowozimy do klienta, więc jeśli zlokalizujemy punkt na uboczu miasta będziemy ponosić niższe koszty. Każdy lokal musi oczywiście spełniać określone wymagania związane z pracą przy żywności, a więc zostać odebrany przez sanepid, a jeśli jest nowy albo prowadzona była w nim inna działalność, chociażby sklep spożywczy to musi spełniać wymagania związane z przepisami przeciwpożarowymi, itp.  

Liczymy koszty

  Jak w każdym przypadku żeby coś wyjąć najpierw trzeba zainwestować. W taką działalność trzeba zainwestować około 30-50 tysięcy zł. 30 tysięcy zł wymaga przystosowanie lokalu do działalności związanej z cateringiem i zakupem niezbędnego wyposażenia. Do tego dochodzi pierwsze zatowarowanie spożywcze i opłaty biurowe związane z rozpoczęciem działalności. Jeśli skorzystamy np. z franczyzy, co umożliwia sieć Na zdrowie dochodzi jeszcze 15 tysięcy kosztów związanych z opłatą licencyjną. - Na tę sumę składa się i opłata i wdrożenie całego systemu oraz przeszkolenie- mówi Ewa Połchowska-Nowak. Potem dochodzą nam koszty lokalu, niezbyt wysokie biorąc pod uwagę wynajęcie lokalu na obrzeżach, koszty personelu oraz mediów.  

A potem liczymy zarobki

  - Jeśli działalność idzie od początku dobrze nasi franczyzobiorcy wychodzą na zero już po miesiącu - dwóch miesiącach działalności, natomiast zwrot z inwestycji przewidujemy, zależnie jak się wszystko rozwinie do pół roku maksymalnie- mówi dyrektor Na Zdrowie. W dużych miastach liczba klientów takich produktów miesięcznie może dojść - i dochodziła w niektórych firmach - do 200. Przy 100-150 klientach przychody mogą być rzędu 150 tysięcy zł, a dochód netto około 50 tysięcy zł.   Pamiętajmy, że podporządkowanie tego co jemy diecie jest modne, a naszego produktu nie kierujemy tylko do osób, które chcą schudnąć. Dieta może być zaprojektowana dla osoby, która chce przytyć, dla sportowca, osoby, która ma np. cukrzycę i lepiej będzie, gdy pewne składniki ze swojego jadłospisu wyeliminuje. - Ludzie są coraz bardziej świadomi- dodaje Ewa Połchowska-Nowak, - a nie mając czasu mogą skorzystać właśnie z takich usług.   (aw)  

Odżywiajmy się zdrowo

W dzisiejszych czasach mimo wiedzy ciężko jest spożywać regularne pełnowartościowe posiłki. Mamy coraz mniej czasu na gotowanie. Z pomocą przychodzi catering dietetyczny. Na podstawie wywiadu żywieniowego, który przeprowadza dietetyk ustalona zostaje odpowiednia dieta. Kryterium jej ustalania to nie tylko doraźny cel, ale również styl życia, stan zdrowia i preferencje smakowe. Przeszkoleni kucharze przygotowują posiłki z wysokiej jakości produktów, które są dostarczane codziennie do domu lub pracy. Wtedy poza wodą nie trzeba już robić innych zakupów, unikamy więc błędów dietetycznych i podjadania. Korzystając z cateringu dietetycznego uczymy się prawidłowych nawyków żywieniowych, reakcji swojego organizmu na określone produkty, a przy okazji czerpiemy pomysły na interesujące i urozmaicone dietetyczne potrawy. Problemy zdrowotne takie jak cukrzyca, alergie pokarmowe czy podwyższony poziom cholesterolu we krwi powodują znaczne utrudnienia w zaplanowaniu prawidłowej diety jak i w przygotowaniu odpowiedniego jedzenia. Ponieważ specyficzne odżywianie wymaga dużo czasu, umiejętności i wiedzy z zakresu dietetyki, oferta cateringowa skierowana jest również dla osób, które chcą poprawić swój stan zdrowia. Na zdrowie jest pierwszą w Polsce franczyzodawcą, który oferuje możliwość rozwinięcia cateringu dietetycznego. Ludzie są coraz bardziej świadomi, że jesteśmy tym co jemy i dzięki temu uczymy ich tez zdrowych nawyków żywieniowych, więc nasi klienci wracają.

 

KOSZT INWESTYCJI Przystosowanie lokalu, wyposażenie: 30 000 Pierwszy towar: 5 000 Licencja w przypadku franczyzy, wdrożenie systemu, przeszkolenie: 15 000 Miesięczne koszty stałe Wynagrodzenie kucharza: 2000 Wynagrodzenie dietetyka: 2000 Dostawcy, artykuły spożywcze, opakowania: 7000-14000 Energia, woda, gaz: 400-600 Marketing: 500 Czynsz za lokal: 1500 Generowane przychody do 150 000 zł

Oceń artykuł:

Średnia ocen: 3.41

Udostępnij artykuł:

Zarabiaj efektownym show ! Zarabiaj efektownym show !
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO

Sprawdź też inne pomysły na biznes

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem