zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Pomysł na cuda z masy cukrowej

Pieczenie ciast na zamówienie to od dawna cieszący się pomysł na mały biznes dla osób, które potrafią piec ciasta lub mają zdolności artystyczne i z masy cukrowej potrafią wyczarować cuda.

Z tego artykułu dowiesz się:

Domowe wypieki na zamówienie z dowozem to pomysł na biznes. Ciasta te przygotowywane są zazwyczaj z dobrych produktów bez „polepszaczy” podtrzymujących ich trwałość. Polacy chętnie korzystają z usług osób, które pieką ciasta.

Rejestracja działalności

Osoby, które chcą legalnie piec i sprzedawać swoje wyroby muszą zarejestrować działalność gospodarczą w Urzędzie Miasta lub Gminy. Rejestracja działalności wymaga wypełnienia kilku formularzy. Warto w tej kwestii poradzić się księgowego, który będzie zajmował się stroną finansową i rozliczeniową. Kolejnym punktem jest ZUS i wybór opłaty składek.

Prowadząc każdą działalność gospodarczą związaną z gastronomią należy spełniać warunki dotyczące wytwórstwa oraz wprowadzania do obrotu ogólnego żywności. Zawarte one są w Rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004 z późn. zm.).

Natomiast szczegółowe wymogi przy prowadzeniu działalności gospodarczej w warunkach domowych znajdują się w Wytycznych Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej.

 

Odrobina słodyczy

Ciasto to słodycz sprawdzająca się w każdej sytuacji-mówi autorka pomysłu na domowe ciasta z dowozem- Znajdziemy je na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych, na których kuszą gości wyglądem, ale i wyobrażeniem smaku.

To pomysł dla osób, które nie chcą pracować na etacie, ale stworzyć coś własnego, niepowtarzalnego, a przy tym mają odrobinę zacięcia oraz pasję, którą chcą podzielić się ze światem. Pieczenie ciast na zlecenie to biznes z przyszłością. Nie ma nic lepszego niż pachnące, kruche domowe ciasto czy tort. Jest to też dobry sposób na dodatkowy zarobek.

-Piekę ciasta i składam torty odkąd pamiętam-wspomina Pani Gabriela z Elbląga- W domu piekła moja babcia, mama i piekę ja. Już jako mała dziewczynka pomagałam mamie piec ciasta na rozmaite okazje i święta. Od niej przez wiele lat wszystkiego się uczyłam. Nie mam swojej cukierni, tylko piekę na zamówienia. Na brak klientów nie narzekam. Cena zależy od tego, jakie jest to ciasto, podobnie w przypadku tortu. Cena liczona jest od blachy, nie od kilograma, dzięki temu wychodzi taniej niż w cukierni. Klientki też same przynoszą mi swoje produkty, z jakich ma zostać upieczone ciasto czy tort, blachy i inne potrzebne rzeczy. Nigdy też nie musiałam się reklamować. Najwięcej zleceń jest latem, gdy są wesela, przyjęcia do pierwszej komunii świętej, okazjonalnie na urodziny no i mam sporo pracy przed świętami. Z okazji urodzin dostałam od rodziny w prezencie zaproszenie na kurs cukierniczy, dzięki któremu poznałam kilka ciekawostek.

 

Dostosowanie do klienta

A jak swoje początki wspomina Pani Anna z Olsztyna, która kilka lat temu założyła działalność gospodarczą związaną z pieczeniem ciast.

-Bardzo lubię piec ciasta i gotować- przyznaje Pani Anna- Ciasta i torty piekłam od zawsze, na początku tylko dla rodziny. Potem dla sąsiadów za darmo. Gdy w wyniku redukcji etatu zwolniono mnie z pracy, pomyślałam, że zacznę piec ciasta na zamówienie. Założyłam działalność gospodarczą, wyrobiłam książeczkę sanepidowską. Z czasem zamówień zaczęłam mieć coraz więcej. Ciasta piekę w domu. Okazji jest sporo, wesela, urodziny, jubileusze, komunie święte. Pięć lat temu zainwestowałam w drugi piekarnik, poszłam na kurs cukierniczy, aby dodatkowo poszerzyć swoją wiedzę i być na bieżąco. Dostosowuję się też do klientów - ceny ciast i tortów są różne, gdyż zależą od stopnia trudności ich wykonania. Produkty klienci dostarczają mi sami albo dopłacają więcej i sama je kupuję. Cena jest też wyższa, jeśli klient życzy sobie dowóz wypieków do domu. Współpracuję też z lokalną kawiarnią, do której zawożę swoje ciasta. Jestem bardzo zadowolona, bo robię to co lubię.

Oceń artykuł:

Średnia ocen: 3.34

Udostępnij artykuł:

Franczyza bez cięć odpowiadamy Franczyza bez cięć odpowiadamy
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO

Sprawdź też inne pomysły na biznes

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem