zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Pomysł na produkt tradycyjny

Żurawinówka po mermecku, to sztandarowy produkt Dagmary Mazurek z Mermetu na Kociewiu. Jej dokonania (wśród nagród, tytułów, m.in. tytuł Perły 2009 za produkt regionalny) pokazują, że hołdowanie tradycji może nie tylko okazać się przyjemnym zajęciem, ale i stanowić pomysł na biznes, na życie. 

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Czy wytwarzanie żurawinówki to dobry pomysł na biznes?
  • Jak poznać inne pomysły na biznes sprawdź tutaj.
  • Jak zadbać o wzrost swojego biznesu w oparciu o franczyzę sprawdź tutaj.

Czym jest żurawinówka po mermecku ?

Żurawinówka po mermecku, to sztandarowy produkt Dagmary Mazurek z Mermetu na Kociewiu. Dagmara Mazurek na Kociewie - do Mermetu przeprowadziła się z Gdyni. Mija już 25 lat od tego wydarzenia. Od 15 lat wspólnie z mężem Wojciechem prowadzi gospodarstwo agroturystyczne. Początki były dość trudne. Zaczynała od areału zaledwie 600 m kw. w starym domu. Teraz to powierzchnia kilku hektarów. - Kupiliśmy sąsiadujące gospodarstwo, ziemię - mówi pani Dagmara. - Pisałam projekty, ale jak dotąd nie udało mi się uzyskać dofinansowania. Wniosek był prosty, chcesz liczyć, licz na siebie. Jestem członkinią 10 stowarzyszeń. W sezonie do przerobu owoców wynajmuję ludzi. Sama nie dałabym rady.

Skąd się wziął taki pomysł na biznes?

To zasługa moja i mojej mamy, Ireny Ebertowskiej - mówi Dagmara Mazurek. Co ciekawe, jej babcie to rdzenne Kaszubki, które na mężów wybrały sobie Kociewiaków (2 siostry poślubiły 2 braci). - Rodzina mieszkała we Wdzie i Wdeckim Młynie - wspomina pani Dagmara. - Jeździliśmy tam często. Podobało nam się na Kociewiu. Kupiliśmy z mężem Wojciechem oraz z moim bratem Robertem Ebertowskim spichlerz z 1905 r. oraz działkę w Mermecie o pow. 600 m kw. Wszystko robiliśmy systemem gospodarczym. Zaliczyliśmy mnóstwo różnego rodzaju kursów, żeby spełnić unijne wymogi. W końcu zostałam przyjęta w poczet podmiotów zajmujących się agroturystyką. W 2004 r. sama reprezentowałam Pomorskie na targach POLAGRA w Poznaniu. Wówczas to zgłosił się klient, który chciał do mnie przyjeżdżać tirem 2 razy w tygodniu po nalewkę żurawinową po mermecku. Zasmakowała mu. Niestety, najwyraźniej nie znał realiów gospodarki. Wówczas jeszcze nie można było produkować, rozdawać, czy sprzedawać produkty regionalne , tradycyjne.

Perła 2009

Zdobyty w 2009 r. tytuł Perły w konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo-Smaki Regionów" za produkt regionalny przyznała Kapituła Dziedzictwa Kulinarnego podczas targów POLAGRA. W 2009 roku ówczesny marszałek woj. pomorskiego Jan Kozłowski wybrał gospodarstwo agroturystyczne Dagmary Mazurek jako kandydatki do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego z siedzibą w Skani w Szwecji. Złożył wniosek, który został przyjęty.Pomysł na biznes - żurawinówka. Warto przypomnieć, że

żurawina to owoc początkowo uprawiany w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Jest to mała, okrągła, czerwona jagoda rosnąca na nisko rosnącym krzewie. Żurawina od dawna była wykorzystywana ze względu na swój cierpki smak i właściwości lecznicze. Istnieje wiele różnych rodzajów żurawin, ale najbardziej rozpowszechnioną odmianą jest żurawina amerykańska.

14 czerwca 2006 r. Dagmara Mazurek zarejestrowała 6 produktów z żurawiny. Ta dziko rosnąca na okolicznych torfowiskach i bagnach żurawina stała się dla gospodyni inspiracją do stworzenia i wypromowania mermeckich przetworów żurawinowych. Na Listę Produktów Tradycyjnych i Regionalnych zostały już wpisane: żurawinówka po mermecku, mermecka galaretka z żurawiny, syrop, sok i konfitura lecznicza z żurawiny po mermecku oraz mermecka przystawka z żurawiny do mięs. Pani Dagmara nie tylko produkuje oparte na tradycyjnych przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ale i sama tworzy nowe produkty, wzbogacając tradycyjne smaki o dodatki.

Żurawinowy biznes

Ten biznes charakteryzuje się się niskim budżetem, dlatego w oparciu o nie założysz firmę bez większego kapitału.- Żurawiny właściwie powinno się zbierać dopiero w styczniu, lutym, ale ludzie zbierają je już we wrześniu i nimi handlują, a owoce powinny "złapać" trochę mrozu żeby wyzwolił się ich charakterystyczny smak i właściwości - podkreśla pani Dagmara. To nie jest tani surowiec. Kilogram, żurawiny kosztuje od 16 zł do 25 zł. Pani Dagmara do produkcji żurawinówki po mermecku używa odrestaurowanej przez jej tatę ? Henryka Ebertowskiego prasy do mielenia owoców. Co roku pani Dagmara przerabia co najmniej 200-300 kg żurawiny. W swojej "piwniczce" ma też inne smakowite produkty, jak choćby pigwówkę, czy cytrynówkę. Już niedługo gospodarstwo agroturystyczne wzbogaci się, m.in. o saunę w kształcie beczki oraz fontannę. Wszystko odwołujące się do tradycji regionu- Kociewia.

Jak przetestować pomysł na biznes?

Pomysły mogą być dobre, ale jedynym sposobem, aby się o tym przekonać, jest ich przetestowanie. Aby przetestować pomysł na biznes, należy sprawdzić swoje oczekiwania, zebrać dane, kontrolować zmienne i przeanalizować wyniki. Aby stwierdzić, czy nasz pomysł na biznes jest realny, trzeba poznać zasady jego działania i sposób funkcjonowania rynku. Jedną z metod, która może się sprawdzić, jest znalezienie podobnej firmy lub produktu i zrozumienie, co robią, aby powtórzyć ich sukces.Każdy region ma swoją tradycję, kulturę, obrzędy, a także potrawy. Jeżeli masz zacięcie kulinarne i lubisz poznawać historię, tę kulinarną również, to może właśnie tego typu zajęcie będzie dla Ciebie źródłem pomysłu na własny biznes. Wystarczy się rozejrzeć.

Przepis na biznes z żurawinówką po mermecku

1kg żurawinowych jagód umyć, sparzyć i ponakłuwać każde ziarenko(!) z dwóch stron igłą. Owoce wsypać do naczynia i zasypać 1 kg cukru, zostawić pod przykryciem na 8 do 24 godzin. 1 l spirytusu połączyć z 1 l źródlanej wody i rozpuszczonym miodem i zalać przesypane do gąsiora lub słoja owoce. Można również dodać goździki. Przez 2 miesiące nalewka powinna stać w ciemnym i ciepłym miejscu. Co kilka dni należy słojem czy gąsiorem, w którym się znajduje, potrząsać. Po dwóch miesiącach nalewkę przefiltrowujemy i napełniamy buteleczki, w których powinna leżakować jeszcze minimum 1,5 roku. Po roku zlewamy, destylujemy, doprawiamy i nalewka dalej powinna leżakować. 

Kontakt

Gospodarstwo agroturystyczne "Pokoje u Dagmary" - Dagmara Mazurek, Mermet 5 a, Preferowany kontakt telefoniczny: tel. 58 582 39 26, 606 918 657 e-mail: pokojeudagmary@wp.pl

 

 

Oceń artykuł:

Średnia ocen: 3.29

Udostępnij artykuł:

Czym jest franczyza Czym jest franczyza
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO

Sprawdź też inne pomysły na biznes

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem