Soki własnej produkcji z ekologicznych warzyw i owoców - dobry pomysł na zdrowy biznes na wsi
Coraz więcej Polaków chce się zdrowo odżywiać. Zwracają uwagę nie tylko na to, co jedzą, ale i na to, co piją. Dlatego też soki własnej produkcji z ekologicznych warzyw i owoców cieszą się tak dużą popularnością. To naprawdę dobry pomysł na biznes na wsi. To samo zdrowie, a nie naszpikowane konserwantami słodzone napoje lub mieszanki soku i proszku. Soki własnej produkcji wytwarzane są z ekologicznych warzyw i owoców, uprawianych bez pestycydów, sztucznych nawozów i GMO.
Z tego artykułu dowiesz się:
Soki własnej produkcji z ekologicznych warzyw i owoców są prawdziwą witaminową bombą zawierającą także minerały, składniki bioaktywne, enzymy.
Soki z ekologicznych warzyw i owoców - witaminowa bomba w szklance
- Każdy zawarty w nich składnik ma swoje uzasadnienie – mówią prowadzący ten pomysł na biznes. – Soki własnej produkcji z ekologicznych warzyw i owoców produkowane są przede wszystkim w sezonie, a wiec latem i wczesną jesienią. Jednakże nie można mówić tu o sezonowości – klienci chętnie zakupują soki w ciągu całego roku.
- Jestem inżynierem technologii żywienia - mówi jeden z prowadzących taki pomysł na biznes na wsi. - Wcześniej pracowałem w różnych restauracjach za granicą. Przygotowywałem zielone koktajle oraz smoothie. Obecnie wróciłem do Polski. Zamieszkałem na wsi, w swoim domu rodzinnym i zająłem się gospodarstwem pozostawionym mi przez rodziców. Obejmowało ono także spory sad. Teraz rodzice podróżują, a ja realizuję swój pomysł na biznes. Moi rodzice zawsze stawiali na ekologię. Mama robiła naprawdę pyszne soki z naszych własnych ekologicznych warzyw i owoców. Można więc powiedzieć, że mój pomysł na biznes zrodził się w kuchni rodzinnego domu.
Według pana Pawła gospodarstwo pełne zdrowych i wartościowych owoców i warzyw to naprawdę ogromny skarb. Daje on nie tylko zdrowie, walory smakowe, ale możliwość zarobku.
- W dzisiejszych czasach wszystko, co zdrowe i ekologiczne jest opłacalne i poszukiwane przez klienta – zapewnia. – Tym bardziej soki własnej produkcji z ekologicznych warzyw i owoców są idealną alternatywą np. dla wszechobecnych słodzonych napojów. Coraz więcej ludzi ma różnego rodzaju alergie, problemy zdrowotne lub korzysta z tzw. diety sokowej. Dobry pomysł na biznes na wsi powinien opierać się na ekologii, prostocie i walorach smakowych.
Według prowadzących taki pomysł na biznes, wytwarzając soki z ekologicznych warzyw i owoców trzeba mieć pojęcie o składnikach odżywczych danych owoców i warzyw, ich kaloryczności, potrafić dobrać je w taki sposób, by napoje były nie tylko pyszne, ale dostarczały odpowiednią ilość wartości odżywczych, witamin i minerałów, a także zaspokajały potrzeby klientów. Jeden chce sok fit, inny sok detoks, jeszcze inny regenerujący, podnoszący odporność lub anty-stresowy itp. Poza tym prowadzący taki pomysł na biznes powinien znać odpowiednie receptury i samemu tworzyć pyszne i wartościowe owocowo-warzywne miksy.
- Dostarczam soki do przedszkola i domu opieki społecznej, obsługuję też imprezy plenerowe. – mówi jeden z prowadzących ten pomysł na biznes. - Miałem także zapytanie od pary narzeczonych, czy zgodzę się serwować owocowe koktajle na ich weselu. Na mojej stronie internetowej zrobiłem opcję zamówień internetowych na poszczególne soki wraz z opcją ich dowozu do klienta. Na różnych festynach i lokalnych imprezach wystawiam małe stoisko, gdzie przechodnie mogą tanio zakupić soki własnej produkcji z ekologicznych warzyw i owoców. Można też zastanowić się nad kupnem przyczepy i sprzedawać soki i koktajle na ulicy. Wówczas trzeba jednak poradzić sobie z brakiem bieżącej wody w przyczepie: instalacja znajdująca się w niej może być zasilana wodą butelkowaną niegazowaną, trzeba będzie też podpisać umowę z firmą dostarczającą wodę. Ważna jest też sprawa toalety - najlepsze rozwiązanie to podpisanie umowy na korzystanie z niej w restauracji, sklepie lub na stacji benzynowej oddalonym maksymalnie 75 m od miejsca postojowego. Najlepiej, gdyby przyczepa miała ok. 5 m, żeby umieścić w niej lodówki, regały na owoce i warzywa, punkt kasowy, stanowisko do obróbki warzyw i owoców oraz kącik sanitarny.
Pomysł na biznes na wsi – regulacje
Jak mówi pan Paweł, wszyscy prowadzący ten pomysł na biznes na wsi i posiadający owoce i warzywa z własnego gospodarstwa powinni udokumentować Sanepidowi, że produkowane są one zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Rolniczej (która określa np. warunki składowania warzyw i owoców, jakość wody do podlewania, potwierdzenie zachowania okresu karencji sposób zbioru).
Od 1 stycznia 2019 r. w życie weszły nowe regulacje prawne związane ze sprzedażą produktów żywnościowych przez rolników, w tym także soków. Opierają się one na ustawie z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji oraz Ustawie z dnia 4 października 2018 r. o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Odtąd sprzedaż produktów żywnościowych nie jest wykonywana na rzecz osób prawnych, jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej lub na rzecz osób fizycznych na potrzeby prowadzonej przez nie pozarolniczej działalności gospodarczej. Ponadto odbywa się wyłącznie w miejscach, w których produkty te zostały wytworzone lub przeznaczonych do prowadzenia handlu.
Podwyższona też została kwota przychodów wolna od podatku dochodowego od osób fizycznych ze sprzedaży produktów wytworzonych przez rolników z 20 tys. do 40 tys. rocznie. Po przekroczeniu limitu 40 tysięcy złotych podatek dochodowy wynosi 2%.
Podmioty prowadzące rolniczy handel detaliczny zyskały szerszy zakres odbiorców wyprodukowanych środków spożywczych na rzecz zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczaniem dla konsumenta finalnego, w tym sklepów, restauracji, stołówek i innych placówek o podobnej charakterystyce, zlokalizowanych na ograniczonym obszarze. Obszar ten obejmuje województwo, w którym ma miejsce prowadzenie produkcji żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem.
Ustawa z dnia 4 października 2018 r. o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia wprowadza:
- ułatwienia z zakresu prawa żywnościowego odnoszące się do procedury rejestracji działalności u właściwego organu urzędowej kontroli żywności dla podmiotów zamierzających prowadzić produkcję żywności na małą skalę i jej wprowadzanie na rynek w krótkich łańcuchach dystrybucji;
- dla podmiotów prowadzących sprzedaż bezpośrednią lub działalność marginalną, lokalną i ograniczoną zniesieniu ulega obowiązek sporządzania i przedkładania powiatowemu lekarzowi weterynarii do zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu oraz obowiązek pisemnego powiadomienia o zakresie i wielkości produkcji oraz rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które mają być produkowane w zakładzie.
Niezmiennie dotyczy to również działalności w ramach rolniczego handlu detalicznego.
Dzięki ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia ułatwione zostaje rozpoczęcie działalności przez podmioty zamierzające prowadzić produkcję żywności na niewielką skalę w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzania do obrotu.
Zniesiony zostaje obowiązek zatwierdzenia tego rodzaju działalności przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Od 1 stycznia 2019 r. podmioty zamierzające prowadzić taką działalność są zobowiązane jedynie do złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów we właściwym organie Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Powyższe ułatwienie dotyczy w szczególności produkcji żywności pochodzenia roślinnego.
Jak też przypominają realizujący ten pomysł na biznes na wsi – soki własnej produkcji z ekologicznych warzyw i owoców trzeba mieć gdzie produkować.
- Z czasem własna kuchnia może stać się za mała – mówią. – Można więc wyciskać soki w małych manufakturach lub stworzyć dużą linię produkcyjną wraz z magazynem na warzywa i owoce, prasą przez którą wyciska się soki i maszynami zalewające butelki i etykietujące. Dobrze jest też korzystać z usługi tłoczenia przez firmę zewnętrzną.
- Jednakże tak czy inaczej – to spora inwestycja obwarowana wieloma przepisami – mówią prowadzący ten pomysł na biznes na wsi. – Obok pomieszczenia/hali, w której tłoczy się soki niezbędne jest także magazyn oraz pomieszczenia socjalne. Oczywiście drogie są także maszyny – cała instalacja składająca się z młynka, który rozdrabnia owoce, prasy, zbiorników aseptycznych, pakowarki, urządzenia pasteryzującego.
Niekiedy nowoczesne, wysokowydajne linie do tłoczenia i rozlewu soków, dają właścicielom możliwość usługowego rozlewu soków dla marek własnych.
Soki własnej produkcji z ekologicznych warzyw i owoców jest ważnym segmentem produkcji przetworów owocowych w Polsce. Przetwórstwo owoców jest tym samym znaczącą gałęzią przemysłu w Polsce, a tym samym stanowi dobry pomysł na biznes na wsi.
Warto też pamiętać, że alternatywą dla soków klarownych są soki mętne lub przecierowe – coraz więcej Polaków zgłasza zapotrzebowanie właśnie na taki produkt. Jak też radzą prowadzący ten pomysł na biznes, warto nawiązać współpracę z lekarzami medycyny naturalnej lub dietetykami, aby wraz z nimi ustalać indywidualne diety sokowe swych klientów. To jednak warto rozważyć w przyszłości, kiedy będziemy już uznaną marką, znaną klientom, polecaną i godną zaufania.
Sprawdź też inne pomysły na biznes