zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Lady chłodnicze do cukierni i kawiarni. Jak dobrać odpowiednie urządzenie do swojego biznesu

Wyroby cukiernicze i różnorodne wypieki wymagają przechowywania w odpowiedniej temperaturze. Niezbędna jest zatem inwestycja w wysokiej jakości lady i regały chłodnicze. Oprócz wymiaru funkcjonalnego, urządzenia te powinny także efektownie eksponować towar. Jak wybrać odpowiednie lady chłodnicze oraz urządzenia do przechowywania lodów i na co zwrócić uwagę?

Jak wybrać lady chłodnicze?

Niezależnie od tego, czy prowadzony biznes jest małą pizzerią czy dużą restauracją, a może salą bankietową, lada chłodnicza jest urządzeniem, które ułatwia codzienną pracę i gwarantuje optymalne warunki przechowywania towarów. Aby wybrać dobrej jakości sprzęt, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników:

  • solidny materiał - tego typu urządzenia powinny być wykonane z najwyższej jakości tworzyw, które ułatwiają utrzymanie ich w czystości i powodują, że są odporne na czynniki mechaniczne,

  • system chłodzenia - przede wszystkim chłodzenie powinno być równomiernie rozłożone w całym obrębie komory. Dobrym pomysłem jest zainwestowanie w lady chłodnicze grawitacyjne, które umożliwiają przechowywanie produktów w temperaturze od 1 do 10 stopni Celsjusza,

  • oświetlenie - różowe światło najkorzystniej prezentuje mięso i wędliny, natomiast białe będzie idealne do ekspozycji świeżych warzyw i surówek,

  • szyby - powinny zapewniać nie tylko estetyczną prezentację towaru, ale również bezpieczną obsługę urządzenia. Najlepiej postawić na te wykonane ze szkła hartowanego otwierane do góry, co ułatwia czyszczenie.

                                                                                                                                                                                                                                                  

Jak wybrać regały chłodnicze?

Tego typu urządzenia świetnie sprawdzą się do ekspozycji i przechowywania napojów, nabiału, produktów cukierniczych czy innych wymagających niskiej temperatury. Oprócz estetycznej prezencji towarów, regały chłodnicze powinny wyróżniać się energooszczędnym działaniem. To pozwoli zminimalizować poziom wykorzystania energii w sklepie, restauracji czy innym lokalu, gdzie i tak występuje on na wysokim poziomie.

Poza tym warto postawić na regały cukiernicze lub chłodnicze, które są trwałe i pojemne, wyposażone w przesuwne lub uchylne drzwi, ułatwiające dostęp do produktów. Powinny być wyposażone w elektroniczny regulator temperatury oraz możliwość wprowadzania zmian w wysokości i kącie zawieszenia półek. Doskonałym wyborem są regały chłodnicze z agregatem zewnętrznym.

Jak wybrać dystrybutory do lodów?

Decydując sie na zakup tego typu urządzenia, warto zwrócić uwagę na jego wygląd. Powinien tworzyć spójną całość ze stylem panującym w pomieszczeniu. Jeśli ma znajdować się na zewnętrz, warto zadbać o to, aby rzucał się w oczy z daleka. Kolejną ważną kwestią jest wielkość dytrybutora do lodów. Można wybrać urządzenie mieszczące aż 24 smaki lub 14, ale również mniejsze, typu riksza, które mieszą do 9 smaków.

Aby sprzęt posłużył na długi i bezawaryjny czas eksploatacji, warto postawić na dytrybutor wykonany z najwyższej jakości materiałów. Zwykle do jego stworzenia wykorzystuje się szkło oraz stal nierdzewną, które doskonale spisują się w niskich temperaturach. 

materiał partnera

 

 

Udostępnij artykuł:

Dobre, bo polskie - LollyPolly wchodzi w franczyzę Dobre, bo polskie - LollyPolly wchodzi w franczyzę
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem