zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Jak radzić sobie z transportem dużej ilości żywności

W branży gastronomicznej każdego dnia trzeba radzić sobie z przewozem sporych porcji żywności. Dotyczy to zarówno dostaw do restauracji, jak i transportu gotowych dań bezpośrednio do klientów. Aby jedzenie mogło zachować wysoką jakość, musi być odpowiednio zapakowane. Po jakie rozwiązania warto sięgnąć?

W czym najlepiej przewozić jedzenie?

Najlepszym sposobem na przetransportowanie jedzenia są pojemniki termoizolacyjne na żywność. Wysokiej klasy modele wykonuje się z tworzywa EPS. Ma ono właściwości, które utrzymują pierwotną temperaturę potraw niezależnie od tego, czy jest ona wysoka, czy niska.

Dzięki przechowywaniu żywności w izotermicznych opakowaniach utrzymuje się m.in. odpowiednia świeżość dań. Szczelne zamknięcia pozwalają na całkowicie bezpieczne przewożenie żywności bez obaw o przedostanie się do wewnątrz niepożądanych substancji. Nie trzeba też martwić się o to, że pojemnik w trakcie transportu otworzy się i jedzenie z niego wypadnie.

Co ważne, termoizolacyjne opakowania z EPS charakteryzują się tym, że nie chłoną wilgoci i są całkowicie bezpieczne dla żywności. Nawet bezpośredni kontakt jedzenia z tym materiałem nie wpływa na jakość posiłku.

Jak dostarczać catering?

Kiedy do przetransportowania jest spora ilość jedzenia, przewóz może wydawać się skomplikowany. Takie wyzwanie stoi przed każdą firmą, która podejmuje się dostarczenia cateringu na różnego rodzaju eventy. Okazuje się, że wcale nie trzeba rezygnować z wysokiej jakości i świeżości serwowanych posiłków. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w odpowiedniej wielkości pojazd i opakowania EPS.

W dużych styropianowych pojemnikach można układać gotowe dania schowane w mniejszych opakowaniach. Dzięki temu zapobiegnie się poruszaniu jedzenia w transporcie. Termoizolacyjne skrzynki zadbają o to, aby dania po dotarciu na miejsce wyglądały i smakowały tak, jak gdyby dopiero co zostały przygotowane. Pojemniki EPS ochronią jedzenie nawet wtedy, kiedy na zewnątrz panują trudne warunki atmosferyczne np. upały.

Jakie są sposoby na przewóz produktów mrożonych?

Lokale gastronomiczne mogą zaoferować swoim klientom produkty mrożone czy lody z dostawą do domu. Do przewozu zamrożonego jedzenia również sprawdzą się pojemniki termoizolacyjne EPS.

U firm specjalizujących się w wyrobie opakowań transportowych można zamówić pojemniki w dowolnych rozmiarach. Bez problemu da się więc zoptymalizować ilość wykorzystywanego miejsca i dopasować sposób transportu do konkretnych produktów.

art.partnera

Udostępnij artykuł:

Czym jest wsparcie sieci franczyzowych Czym jest wsparcie sieci franczyzowych
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem