zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Wyposażenie pizzerii – najważniejsze elementy dobrze funkcjonującego lokalu

Pizza jest uważana za narodowe danie Włochów, ale trudno znaleźć rejon świata, w którym nie byłaby uwielbiana. To wyjątkowo smaczne danie kochają też Polacy, a pizzerii w naszych miastach i miasteczkach wciąż przybywa. Jesteś zainteresowany otwarciem tego typu lokalu? Koniecznie sprawdź, jakie wyposażenie pizzerii będzie Ci potrzebne, by funkcjonowała sprawnie i nie narzekała na liczbę gości.

Sprzęt do pizzerii – piec to podstawa

Prawdziwa pizza musi być wypiekana w określony sposób, w bardzo wysokiej temperaturze. Wybierz więc specjalistyczne urządzenie przeznaczone do tego celu. Piec to podstawowy sprzęt do pizzerii, a jednocześnie jeden z najbardziej kosztownych zakupów. Warto więc poświęcić nieco czasu tej inwestycji. Tradycyjnym rozwiązaniem jest model na drewno, jednak jego obsługa wymaga dużej wprawy i zaangażowania. Również jego utrzymanie i montaż są dość kosztowne, a niekiedy nawet problematyczne. Dlatego większość lokali decyduje się na elektryczny lub gazowy sprzęt do pizzerii. Najbardziej praktyczny będzie piec dwukomorowy, ponieważ gdy w lokalu jest mniej gości, można pracować tylko na jednej komorze, oszczędzając energię. W większych lokalach mogą się też sprawdzić piece trzy-, a nawet cztero- i pięciokomorowe.

Piec do pizzy jest najważniejszym elementem wyposażenia każdej pizzerii. Źródło zdjęcia: https://sklep.technica.pl/pizzeria.

 

Wyposażenie pizzerii – nie zapomnij o cieście

Nawet najlepszy piec na nic się jednak nie zda, gdy nie zadbasz o odpowiednio wyrobione ciasto. Dlatego podstawowe wyposażenie pizzerii obejmuje m.in. miksery spiralne, które są w stanie idealnie wyrobić i przygotować nawet dużą ilość ciasta na spody do pizzy. Mogą zainteresować Cię też wałkownice ułatwiające proces obróbki – ułatwią one pracę szczególnie w większych lokalach. Ponadto ważne akcesoria do pizzerii, które znajdziesz m.in. w ofercie sklepu Technica, to pojemniki, w których może ono odpoczywać, czekając na zapełnienie dodatkami i upieczenie. Często warto też zainwestować w taki sprzęt do pizzerii jak dzielarki i zaokrąglarki do ciasta – to urządzenia, które zwiększą precyzję pracy kuchni oraz  zaoszczędzą mnóstwo czasu.

Meble do pizzerii – wyposażenie kuchni i sali

Oczywiście żadna pizzeria nie obejdzie się też bez mebli. Zacznij od tych mających stanowić wyposażenie kuchni. Tu liczy się przede wszystkim higiena i wygoda. Dlatego idealne meble do pizzerii będą wykonane ze stali nierdzewnej, która nie wchłania żadnych zabrudzeń. Potrzebny Ci będzie blat do formowania ciasta i wykańczania placków, zanim trafią do pieca. Pomyśl też o tym, jak i gdzie rozmieścisz składniki umieszczane na spodach. Najlepiej sprawdzi się specjalistyczny stół chłodniczy do pizzy ze specjalną nadstawką oferującą miejsce na składniki.

Nie zapomnij, że meble do pizzerii to też elementy, które znajdą się na sali – ma być praktycznie, ale też przytulnie i ciekawie. Tylko od Ciebie zależy, na jaki styl wykończenia wnętrza postawisz, ale nie zapominaj, że miejsce ma zachęcać gości.

Ważne akcesoria do pizzy

Nie należy zapominać również o drobniejszym wyposażeniu pizzerii, które okaże się niezastąpione w kuchni. Ważne akcesoria do pizzy to m.in. blachy i siatki pomagające uzyskać placki o idealnie powtarzalnych kształtach i wymiarach. Ponadto w każdym lokalu potrzebne będą łopaty do wsadzania pizzy do pieca. Nie wolno zapominać również o radełkach czy zastawie, która pomoże Ci w estetycznym i bezpiecznym serwowaniu gorących placków gościom. Jeżeli zaś planujesz realizować dowóz, kluczowe akcesoria do pizzerii to jednorazowe opakowania i torby termiczne, które pomogą zachować walory dań.

 

materiał partnera

Udostępnij artykuł:

Franczyza bez cięć od.2 Franczyza bez cięć od.2
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem