zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Wyposażenie kuchni gastronomicznej - najważniejsze urządzenia

Prowadzenie punktu gastronomicznego to spore wyzwanie. Karmienie ludzi wymaga dbałości o świeżość i smak produktów.

 

Dlatego też każdy, kto zamierza zacząć działać w branży gastronomicznej powinien zadbać o odpowiednie wyposażenie kuchni. Ma ono bowiem wpływ na jakość wydawanych posiłków a także na wydajność pracy. Na szczęście, w dzisiejszych czasach urządzeń, które mogą ułatwić nam pracę jest naprawdę sporo. Spójrzmy, które z nich są niezbędnym wyposażeniem kuchni.

Stoły do przygotowywania posiłków

Podstawą dobrego wyposażenia każdej kuchni są odpowiednie stoły, na których może toczyć się praca. Wybieraj te, które są solidne i stabilne - nie będą groziły przewróceniem w czasie pracy. Poza tym, najlepiej sprawdzają się stoły z metalu. Są łatwe w utrzymaniu czystości i odporne na korozje.

Trzon kuchenny

Nie da się ukryć, że gotowanie gastronomiczne na tradycyjnej płycie jest praktycznie niemożliwe a kuchnie tego typu potrzebują większych i znacznie bardziej funkcjonalnych urządzeń. Jednym z tych, które jest niemal niezbędne jest trzon kuchenny, czyli urządzenie grzewcze pozwalające jednocześnie gotować, smażyć lub dusić spore ilości potraw. Dzięki niemu praca w twojej kuchni będzie znacznie bardziej wydajna.

Piec konwekcyjny

W dzisiejszych czasach kuchnie coraz częściej odchodzą od smażenia we frytownicy na rzecz pieczenia, które jest znacznie zdrowsze. Dlatego też warto wyposażyć swoją kuchnię w piec konwekcyjny, dzięki któremu przygotowywanie posiłków jest znacznie łatwiejsze. Co ważne, urządzenia tego typu nie są duże - zmieszczą się więc w każdej kuchni.

Lodówki

Przygotowywanie posiłków to jedno. Poszukując urządzeń do swojej kuchni musisz jednak pamiętać również o odpowiednim ich przechowywaniu. W tym celu warto wyposażyć kuchnię nie tylko w tradycyjne lodówki, ale również lady oraz szafy i stoły. Wszystko zależy oczywiście od tego, czy twoje dania chcesz udostępniać klientom np. bezpośrednio z lodówki oraz ile produktów będziesz przechowywać. Niemniej jednak poszukując urządzeń chłodniczych zwracaj uwagę nie tylko na ich pojemność, ale również klasę energetyczną.

Co jeszcze może się przydać?

Wspomniane przez nas urządzenia przydadzą się w każdej kuchni gastronomicznej - od niewielkiej knajpki po dużą jadłodajnię. Poza tym, będziesz potrzebować jeszcze innych sprzętów, które dopasowane będą do rodzaju twojej działalności i przygotowywanych posiłków. Mogą być to np. piece do pizzy, frytownice, grille oraz wiele, wiele innych urządzeń. Jeśli zastanawiasz się co jeszcze może przydać się w twoim lokalu i gdzie kupić dobrej jakości sprzęt koniecznie odwiedź stronę Sas24.pl.

Podsumowując, to jakich urządzeń będziemy potrzebować w znacznej mierze zależy od specyfiki i wielkości lokalu oraz rodzaju serwowanych dań. Niezależnie od tego jakie urządzenia wybierzemy pamiętajmy, by stawiać na wysoką jakość, sprawdzone marki, urządzenia posiadające niezbędne atesty oraz zapewniające bezpieczeństwo i higienę. To najprostszy sposób na smaczną kuchnię i zaufanie gości.

 

materiał partnera

 

 

 

 

Udostępnij artykuł:

Fastfood z foodtrucka pomysłem na biznes Fastfood z foodtrucka pomysłem na biznes
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem