Ghost kitchen - co to takiego
Branża gastronomiczna coraz częściej zaskakuje innowacyjnymi koncepcjami i oryginalnymi pomysłami na kuchnię. Jednym z ostatnich trendów jest zjawisko ghost kitchen, znane jako wirtualne restauracje. Myślą przewodnią tego typu miejsc są dania oferowane wyłącznie za pośrednictwem dostawy, bez możliwości zjedzenia ich na miejscu i zarezerwowania stolika na sali konsumenckiej.
Czym jest ghost kitchen?
Ghost kitchen to specyficzny typ restauracji bez sali konsumenckiej, w której goście spożywają zamówione posiłki. Wirtualne restauracje są nastawione wyłącznie na dowóz, co doskonale sprawdza się chociażby w przypadku klientów biznesowych, zamawiających posiłki do biur czy innych miejsc pracy. Działalność tego typu miejsc doskonale sprawdza się m.in. na Zachodzie, gdzie powstają większe sieci, oferujące usługi kilku marek z odpowiednio zróżnicowanymi jadłospisami. Koszt prowadzenia wirtualnych restauracji jest zdecydowanie mniejszy, niż w przypadku ich tradycyjnych odpowiedników, dlatego stają się one tak bardzo konkurencyjne, a ich największymi atutami są atrakcyjne ceny i dopasowane do potrzeb klientów karty dań.
Co można zjeść w wirtualnej restauracji?
Wirtualne restauracje na całym świecie przygotowują bardzo zróżnicowane menu – od tradycyjnych dla danego regionu potraw, po wyszukane i wykwintne dania. Najczęściej są to jednak domowe obiady, wybierane przez osoby, które nie mają czasu na ich samodzielne przygotowywanie. Jedna z warszawskich restauracji typu ghost kitchen serwuje swoim gościom domowe potrawy, przyrządzane z naturalnych i świeżych składników, a koszt głównego dania nie przekracza 30 zł. Dostawa na terenie miasta jest jednak bezpłatna i nie ma minimalnej kwoty zamówienia, a w menu znalazły się nawet specjalne propozycje dla dzieci, takie jak naleśniki z twarożkiem i sosem waniliowym czy spaghetti z pomidorami i mozzarellą.
Jakie wyposażenie kuchni w ghost kitchen?
Jakość serwowanych potraw jest niezwykle ważna – za ich smak odpowiedzialny jest kucharz, ale ogromną rolę odgrywają też wysokiej jakości sprzęty i akcesoria kuchenne. Warto zainwestować więc w profesjonalne wyposażenie gastronomii, dzięki któremu proces gotowania zostanie usprawniony, a dania będą zachwycały gości smakiem. Aranżując profesjonalną kuchnię, należy pamiętać o:
- zamrażarce,
- kuchence (min. 4 palniki),
- meblach ze stali nierdzewnej,
- komplecie profesjonalnych garnków,
- chłodziarce.
Rodzaj wyposażenia kuchni jest oczywiście uzależniony od typu serwowanych potraw – jeśli flagowym daniem w ghost kitchen będą burgery, niezbędny okaże się grill. W przypadku wypieków (bułki, chleb, tarta) przydatny będzie piec konwekcyjny, który cechuje się niskim zużyciem energii i możliwością gotowania na parze.
mat.partnera