zaloguj

Ghost kitchen - co to takiego

Branża gastronomiczna coraz częściej zaskakuje innowacyjnymi koncepcjami i oryginalnymi pomysłami na kuchnię. Jednym z ostatnich trendów jest zjawisko ghost kitchen, znane jako wirtualne restauracje. Myślą przewodnią tego typu miejsc są dania oferowane wyłącznie za pośrednictwem dostawy, bez możliwości zjedzenia ich na miejscu i zarezerwowania stolika na sali konsumenckiej.

Czym jest ghost kitchen?

Ghost kitchen to specyficzny typ restauracji bez sali konsumenckiej, w której goście spożywają zamówione posiłki. Wirtualne restauracje są nastawione wyłącznie na dowóz, co doskonale sprawdza się chociażby w przypadku klientów biznesowych, zamawiających posiłki do biur czy innych miejsc pracy. Działalność tego typu miejsc doskonale sprawdza się m.in. na Zachodzie, gdzie powstają większe sieci, oferujące usługi kilku marek z odpowiednio zróżnicowanymi jadłospisami. Koszt prowadzenia wirtualnych restauracji jest zdecydowanie mniejszy, niż w przypadku ich tradycyjnych odpowiedników, dlatego stają się one tak bardzo konkurencyjne, a ich największymi atutami są atrakcyjne ceny i dopasowane do potrzeb klientów karty dań.

Co można zjeść w wirtualnej restauracji?

Wirtualne restauracje na całym świecie przygotowują bardzo zróżnicowane menu – od tradycyjnych dla danego regionu potraw, po wyszukane i wykwintne dania. Najczęściej są to jednak domowe obiady, wybierane przez osoby, które nie mają czasu na ich samodzielne przygotowywanie. Jedna z warszawskich restauracji typu ghost kitchen serwuje swoim gościom domowe potrawy, przyrządzane z naturalnych i świeżych składników, a koszt głównego dania nie przekracza 30 zł. Dostawa na terenie miasta jest jednak bezpłatna i nie ma minimalnej kwoty zamówienia, a w menu znalazły się nawet specjalne propozycje dla dzieci, takie jak naleśniki z twarożkiem i sosem waniliowym czy spaghetti z pomidorami i mozzarellą.

Jakie wyposażenie kuchni w ghost kitchen?

Jakość serwowanych potraw jest niezwykle ważna – za ich smak odpowiedzialny jest kucharz, ale ogromną rolę odgrywają też wysokiej jakości sprzęty i akcesoria kuchenne. Warto zainwestować więc w profesjonalne wyposażenie gastronomii, dzięki któremu proces gotowania zostanie usprawniony, a dania będą zachwycały gości smakiem. Aranżując profesjonalną kuchnię, należy pamiętać o:

  • zamrażarce,
  • kuchence (min. 4 palniki),
  • meblach ze stali nierdzewnej,
  • komplecie profesjonalnych garnków,
  • chłodziarce.

Rodzaj wyposażenia kuchni jest oczywiście uzależniony od typu serwowanych potraw – jeśli flagowym daniem w ghost kitchen będą burgery, niezbędny okaże się grill. W przypadku wypieków (bułki, chleb, tarta) przydatny będzie piec konwekcyjny, który cechuje się niskim zużyciem energii i możliwością gotowania na parze.

mat.partnera

Udostępnij artykuł:

Franczyza bez cięć odpowiadamy Franczyza bez cięć odpowiadamy
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem