zaloguj
PRZEWIŃ

TOP 50.Jak zostać serowarem

Jak zostać serowarem? Czy to może być opłacalny biznes? Jakie warunki trzeba spełnić? Na te i inne pytania musimy poznać odpowiedź, zanim zdecydujemy się na otwarcie warzelni serów. Swoimi doświadczeniami jako serowar hobbysta podzielił się z nami Paweł Skoworotko ze Śliwin w powiecie tczewskim. 

 Lubię gotować i lubię sery – mówi Paweł Skoworotko. – Bardzo dobrze się na nich znam. Moja pasja zrodziła się podczas licznych podróży do Francji i Szwajcarii, określanych mianem mekki serów. Kiedy stołowałem się w tych krajach, poznałem wspaniałe smaki serów różnych gatunków. Moja wiedza na temat ich wytwarzania była jednak wówczas skromna. Wiedziałem tylko, że ser warzy się z mleka, a to mleko musi być świeże, czyste, prosto od krowy. Mieszkam wraz z rodziną na wsi, a zaledwie 100 metrów od naszej zagrody mam sąsiada hodującego bydło mleczne. To był dla mnie bodziec do działania – chciałem spróbować samodzielnie zrobić ser. Zacząłem się interesować, czy produkcja serów jest trudna do realizacji pod względem technicznym. Okazało się, że nie jest to skomplikowane. Trzeba jedynie kupić trochę sprzętu: foremki, garnki, czujnik temperatury. 

Więcej przeczytasz na stronie: https://dobrepomyslynabiznes.pl/jak-zostac-serowarem

Oceń artykuł:

Średnia ocen: 3.20

Udostępnij artykuł:

Co wyróżnia XTREME FITNESS GYMS FRANCHISE Co wyróżnia  XTREME FITNESS GYMS FRANCHISE
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem