zaloguj
PRZEWIŃ

TOP 50.Jak zostać serowarem

Jak zostać serowarem? Czy to może być opłacalny biznes? Jakie warunki trzeba spełnić? Na te i inne pytania musimy poznać odpowiedź, zanim zdecydujemy się na otwarcie warzelni serów. Swoimi doświadczeniami jako serowar hobbysta podzielił się z nami Paweł Skoworotko ze Śliwin w powiecie tczewskim. 

 Lubię gotować i lubię sery – mówi Paweł Skoworotko. – Bardzo dobrze się na nich znam. Moja pasja zrodziła się podczas licznych podróży do Francji i Szwajcarii, określanych mianem mekki serów. Kiedy stołowałem się w tych krajach, poznałem wspaniałe smaki serów różnych gatunków. Moja wiedza na temat ich wytwarzania była jednak wówczas skromna. Wiedziałem tylko, że ser warzy się z mleka, a to mleko musi być świeże, czyste, prosto od krowy. Mieszkam wraz z rodziną na wsi, a zaledwie 100 metrów od naszej zagrody mam sąsiada hodującego bydło mleczne. To był dla mnie bodziec do działania – chciałem spróbować samodzielnie zrobić ser. Zacząłem się interesować, czy produkcja serów jest trudna do realizacji pod względem technicznym. Okazało się, że nie jest to skomplikowane. Trzeba jedynie kupić trochę sprzętu: foremki, garnki, czujnik temperatury. 

Więcej przeczytasz na stronie: https://dobrepomyslynabiznes.pl/jak-zostac-serowarem

Oceń artykuł:

Średnia ocen: 3.23

Udostępnij artykuł:

Franczyza z Naturhouse Franczyza z Naturhouse
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem