zaloguj / zarejestruj
PRZEWIŃ

Jak założyć firmę cateringową

Powodzenie biznesu związanego z usługami cateringowymi jest uzależnione przede wszystkim od atrakcyjnej oferty i odpowiedniego kapitału na start. Najwięcej kosztuje wyposażenie i dostosowanie lokalu do wymogów Sanepidu. Sprawdź, jak krok po kroku założyć własną firmę cateringową.

Powodzenie biznesu związanego z usługami cateringowymi jest uzależnione przede wszystkim od atrakcyjnej oferty i odpowiedniego kapitału na start. Najwięcej kosztuje wyposażenie i dostosowanie lokalu do wymogów Sanepidu. Sprawdź, jak krok po kroku założyć własną firmę cateringową.

Przed uruchomieniem biznesu warto sprawdzić rynek potencjalnych odbiorców. Dobrze jest sporządzić listę lokalnych firm cateringowych i sprawdzić, jakie oferują produkty, dla kogo i za jaką cenę, a także porozmawiać z osobami, które korzystają z takich usług na co dzień. Warto poszukać niszy. Możliwości jest ? wbrew pozorom ? sporo. Z usług cateringowych korzystają szkoły, sklepiki, korporacje, prywatne instytucje, organizatorzy konferencji i szkoleń, jak również konkretne grupy: diabetycy, wegetarianie, osoby odchudzające się, alergicy, sportowcy, kobiety w ciąży i single z dużych miast.  

Rejestracja firmy

Mając gotowy pomysł na biznes można przystąpić do poszukiwania odpowiedniego lokalu (o tym za chwilę) i rejestrowania działalności gospodarczej. Zarejestrowanie firmy cateringowej jest bezpłatne i sprowadza się do trzech kroków: 1. Wpis do CEIDG ? w dowolnym urzędzie miasta lub gminy należy złożyć formularz CEIDG-1, czyli wniosek o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Można to zrobić osobiście, listem poleconym lub drogą elektroniczną. We wniosku należy podać swoje dane, a także m.in. nazwę i adres firmy, datę rozpoczęcia działalności i wybraną formę opodatkowania. Wniosek CEIDG-1 jest równocześnie wnioskiem o nadanie numeru REGON, NIP i zgłoszeniem do Urzędu Skarbowego oraz do ZUS. 2. Zgłoszenie do ZUS ? w ciągu 7 dni od daty rozpoczęcia działalności należy także złożyć w ZUS druk ZUA lub ZZA. Pierwszy jest zgłoszeniem do opłacania składek społecznych i składki zdrowotnej, drugi do składki zdrowotnej (składa się go wtedy, gdy przedsiębiorca jest dodatkowo zatrudniony na podstawie umowy o pracę lub zlecenie, na podstawie której otrzymuje wynagrodzenie równe lub większe niż minimalna krajowa). 3. Zgłoszenie do Sanepidu ? aby móc prowadzić działalność związaną z usługami cateringowymi konieczne jest pozwolenie od Sanepidu, który rejestruje i zatwierdza zakłady produkujące żywność. W tym celu należy złożyć wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. We wniosku należy wskazać imię i nazwisko wnioskodawcy, adres, numer NIP lub PESEL oraz wskazać rodzaj żywności będącej przedmiotem produkcji lub obrotu.

Oceń artykuł:

Średnia ocen: 3.25

Udostępnij artykuł:

Otwórz Barbershop. Zostań barberem!  Otwórz Barbershop. Zostań barberem!
ZOBACZ WIĘCEJ FILMÓW
POWRÓT DO LISTY
POPRZEDNIE VIDEO KOLEJNE VIDEO

Sprawdź też inne pomysły na biznes

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem